Slik trakter du kaffe i kaffetrakter

Slik lager du god trakterkaffe

Skal du få trakterkaffen supergod kan det hende at du må legge litt jobb i bryggingen.

Skyll filteret: Filteret setter smak på kaffen. Skyll det under rennende vann.
Skyll filteret: Filteret setter smak på kaffen. Skyll det under rennende vann. Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
BRUK VEKT:Du trenger 60 gram kaffe per liter vann
BRUK VEKT:Du trenger 60 gram kaffe per liter vann Foto: FOTO: Øivind Lie
Små porsjoner: Bruk klaffen for å bremse vannstrømmen hvis du brygger små porsjoner
Små porsjoner: Bruk klaffen for å bremse vannstrømmen hvis du brygger små porsjoner Foto: Foto: Øivind Lie
Jevn ut: Rist litt på filteret slik at kaffen jevner seg ut på toppen
Jevn ut: Rist litt på filteret slik at kaffen jevner seg ut på toppen Foto: Foto: Øivind Lie
- Gode råvarer og nøyaktighet er trikset, sier Eirik Sand Johnsen
- Gode råvarer og nøyaktighet er trikset, sier Eirik Sand Johnsen Foto: Foto: Øivind Lie

Har du lagt sjela di i å lage en skikkelig god kake kan det være på sin plass å jobbe litt med kaffen du skal severe til også. Gode råvarer og nøyaktighet er det som gir suksess når du lager den på kaffetrakteren. Akurat som med kaka.

Eirik Sand Johnsen er produktsjef hos Stockfleths , og tidligere norgesmester i baristakunst. Han forklarer at dette krever en smule nøyaktighet og noen enkle verktøy.

- Råvaren er det absolutt første og viktigste. Du kan ikke lage god smak av dårlig kaffe. Kaffe som råvare kan sammenliknes med vindruer, forteller baristaen.

Gode kaffebønner

Bruk hele bønner som du maler. Det finnes et utall av varianter, og skal du ha gode bønner må de ha blitt behandlet riktig på alle nivåer. Brente bønner må også behandles som en ferskvare. Ta utgangspunkt i at de har en holdbarhet på ca en måned, forteller Johnsen.

Vekt

Du trenger en nøyaktig vekt. Gjerne en digital kjøkkenvekt, eller for spesielt interesserte; en nøyaktig presisjonsvekt, ettersom vanlige kjøkkenvekter ofte er upresise når man bare veier noen få gram.

Kvern

En god kaffekvern koster oppunder tusen kroner, skal du bruke den til espressomaskin må du ut med en del mer.

Ta kontrollen

Å lage god kaffe handler først og fremst om å ta kontrollen over det som påvirker smaken. Da snakker vi om råvaren, mengde kaffe og vann. Du må også ha oversikt over tiden kaffen er i kontakt med vannet og temperaturen på vannet.

Kvern kaffebønnene selv

Skal du investere i kaffeutstyr, bør det skaffe en kvern. Alt annet utstyr er egentlig helt sekundært. Grunnen til at nymalt kaffe lukter godt, er at den slipper mye aroma straks etter at den er malt. Jo mer nymalt kaffe du bruker, jo mer av godsakene kommer i koppen.

Ikke bruk øyemål på kaffen

Ingen proffer bruker øyemål. De veier bønnene før de males. Da slipper du å male for mye. Du trenger 60 gram kaffe per liter vann.

Da er det selvsagt fristende å bruke kolben når du henter vann, ikke gjør det. Bruk et rent litermål slik at du får helt ren vann, og trakteren blir ikke uren innvendig.

Godkjent kaffetrakter

Bruk en kaffetrakter som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon Disse gir deg riktig temperatur på vannet til riktig tid. Denne traktertesten er gjennomført av Norsk Kaffeinformasjon.

Skyll kaffefilteret

Et papirfilter inneholder stoffer som setter smak på kaffen. Skyll filteret under rennende vann før du putter det i holderen. Bruk hvite, oksygenblekede filtre, ettersom de brune avgir mye mer smak.

Jevn ut kaffen

Når du har helt kaffen i filteret skal du jevne den ut på toppen slik at du unngår topper eller dumper. Vannet finer raskeste vei, og er det ujevnt fører det til at vannet ikke kommer i kontakte med all kaffen.

La kaffen trakte seg helt ferdig. Gjør en liten omrøring når all kaffen er nede i kolben.

Lager du kafe på presskanne, bør du få med deg disse smarte rådene.

Bryggetid

Sjekk hvor lang tid trakteren bruker med den doseringen du normalt bruker.

Bruker trakteren mer enn ca. 4 minutter fra første dråpe treffer kaffen til kaffen er ferdig brygget, bør kaffen males grovere. Tar det kortere tid, bør kaffen males finere.

Dersom du brygger små porsjoner, kan det også være lurt å bruke klaffen i filterholderen som gir saktere brygging, dersom trakteren din har en slik. Denne klaffen bremser vannstrømmen gjennom filterholderen, slik at du opprettholder riktig bryggetid selv ved små mengder brygg.

Drikk kaffen med en gang

Drikk kaffen med en gang, og la den ikke stå på varmeplaten på trakteren for å holde varmen. Da er det bedre å helle kaffen i en termos.

Vask kaffetrakterutstyret

Kolben og filterholderen rengjøres etter hver brygging, og innsiden av trakteren rengjøres jevnlig med rensemiddel.

Denne typen rengjøring må gjøres hyppigere dersom vannet du brygger med er svært kalkholdig, eller urent.

 

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook.

Les også:

Hvordan få kaken perfekt

Verdens enkleste kaffe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning