Ukens beste vinkjøp

Saftig beaujolais

Mange forbinder beaujolais med sirkuset i november, men det er nå i sommerhalvåret disse rødvinene virkelig kommer til sin rett.

10 PÅ TOPP: De ti beste vinene i Beaujolais er de såkalte "cru'ene", hvorav Brouilly er én av dem.
10 PÅ TOPP: De ti beste vinene i Beaujolais er de såkalte "cru'ene", hvorav Brouilly er én av dem. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det ser ut som det blir stadig mindre hopla rundt beaujolais nouveau, denne blodferske vinen som slippes på markedet den tredje torsdagen i november.

Kanskje publikum har gjennomskuet det hele? At en lett og saftaktig vin ikke har noe på markedet å gjøre når det er kaldt og mørkt, og maten vi spiser er fet og kraftig.

Den kjente britiske vinskribenten Hugh Johnson sier da også dette om nouveau-vinen: "More of an event than a drink."

Litt Burgund

Nei, det er nå i sommerhalvåret disse vinene virkelig har noe for seg, og da ikke som nouveau, men som mer seriøse viner, som har fått litt lagring bak seg.

Beaujolais regnes ofte som en del av Burgund, og ligger i den helt sydlige delen av distriktet, nesten helt nede mot Lyon. Forskjellene på beaujolais-vinene og "storebrødrene" lenger nord er også ganske store, både hva gjelder klima, jordsmonn, vinmaking og ikke minst druen som brukes. I nord er det pinot noir, mens her sør er det gamay.

Beaujolais deles kvalitetsmessig inn i tre nivåer. På bunn har vi "vanlig" beaujolais. Det mellomste nivået kalles beaujolais villages, og disse vinene kommer hovedsakelig fra den nordlige og bedre delen av distriktet. På toppen finner vi ti såkalte "cru'er", og det er en slik, nemlig Brouilly (uttales broji, med dyp "o" som i sol og trykk på "ji") som er ukens vin.

Aujoux Brouilly 2009, vnr 10769, kr 123,40, 84 poeng.

Ganske dyp rødfiolett på farve. Både røde og mørke bær i duften, samt et lite hint av lakris. Middels til god fylde, fruktig og med frisk syre og en ganske lang ettersmak med fine tanniner. Saftig stil.

Denne vinen er god å drikke nå når den er fruktig og saftig, men den tåler også tre til fire år i kjelleren, kanskje mer. Dette er en sommerlig vin, og du bør ikke drikke den for varm - 14-15 grader skulle være passe. I matveien går den bra til spekemat, lys fugl som kylling og kalkun, samt salater med litt "mat" i (les: kylling, skinke, bacon eller ost). Den passer også godt til hvit fisk.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Kyllingsalat med bacon, sopp og sylteløk

Kalkunfilet på partyseng

Krydderstekt kveite på spinat og smakfull potetmos

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Innertier til spicy sjømat

Røff og kraftig rødvin

Frisk og god hvitvin

Glimrende rioja

Appetittvekkende italiener

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen