Oppskrifter på gin og tonic

- Har du lakris i gin og tonic'n?

På vinbaren Territoriet på Grünerløkka har de tatt den nye bølgen med Gin & Tonic innover seg, og kreativiteten kjenner nærmest ingen grenser.

GIN AND TONIC MED LAKRIS:
GIN AND TONIC MED LAKRIS: Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Alle liker en frisk og interessant drink. Blant våre favoritter finner du både Kumquat Caipirinha og Lynchburg Lemonade. Mange liker også en Gin & Tonic, men denne drinken har lenge slitt med et lett forgubbet image. Men vent nå litt. Er ikke Gin & Tonic noe av det mest trendy som finnes blant drinker for tiden? Jo, det også.

I Spania har de nemlig fått helt dilla på Gin & Tonic, og populariteten har økt så kraftig de seneste årene, at Spania nå er det landet i verden med høyest forbruk av gin per innbygger! Og med dette følger, naturlig nok, også en økt interesse for forskjellige typer gin.

Det er ikke uvanlig i Madrid eller Barcelona å finne barer hvor de fører over 50 forskjellige typer gin. Og drinkene blir blandet så sterke at du faktisk kjenner forskjellen på hvilken type gin som brukes. Man skal heller ikke glemme tonicen. Her også finnes det også et omfattende utvalg.

Vin - gin - øl - vinyl

Vi forflytter oss fra Spania til Grünerløkka. Nederst i Markveien har Territoriet på kort tid etablert seg som den hippeste vinbaren i Oslo (i den grad det går an å bruke ord som etablert og hipp i samme setning).

Det er et ganske lite, nakent og rustikt lokale, men ikke la deg lure av det. Det er innholdet som teller, og her går det i vin, gin, øl og vinyl. Ja, for de spiller bare vinyl her.

Kompetansen til de ansatte er det heller ingenting å si på. Territoriet drives av Magnus Egerdahl Nørsett og Karin Dejeborn, med bakgrunn fra henholdsvis Statholdergaarden og Bagatelle. Med seg på laget har de også Elisabeth Hagelsteen fra Lille B. Magnus og Karin er også eiere, sammen med fire andre investorer fra forskjellige bransjer.

- Da vi drev og utviklet konseptet sammen med de andre investorene, fant vi ut at vi ville ha et veldig godt utvalg med vin, men det skulle ikke være pretensiøst, sier Magnus. Stemningen skulle være nedpå, og hvem som helst skulle kunne komme innom og få et glass vin til under hundrelappen. Vi savnet også et sted i Oslo hvor man kunne få skikkelig gode gin-drinker.

230 viner på glass

Territoriet har til enhver tid 250-275 forskjellige viner inne, og du kan få opptil 230 av dem på glass! Vanligvis er dette bortimot umulig, da vinene, når de først er åpnet, oksiderer fortere enn man greier å selge unna.

Her kommer imidlertid en genial duppedings til unnsetning. Magnus viser stolt frem Coravin. Denne innretningen har en slank og spiss kanyle man stikker inn gjennom korken på vinflasken og drar ut den mengden vin man skal ha. Så fylles det argon-gass inn i flasken, og denne legger seg som et teppe over vinen og forhindrer at den oksiderer.

Prisen på de 230 vinene man serverer på glass strekker seg fra 85 kroner og helt opp til 1410 for en Grivot Richebourg 2011. Ja, du leste riktig. Ett tusen fire hundre og ti kroner. For. Ett. Glass.

Gin & Tonic uten grenser

Når vi er innom Territoriet, har de ikke mindre enn 17 Gin & Tonics på kartet, pluss én Dry Martini. Vi spør om hva vi får hvis vi vil ha en helt streit Gin & Tonic.

- Da får du Tanqueray No. 10 gin og Fever-Tree tonic, svarer Magnus.

Sitron eller lime?

- I akkurat den drinken, bruker vi rosa grapefrukt, supplerer han.

De 17 variantene av Gin & Tonic på kartet er alle oppkalt etter folk de kjenner.

- Thor er nærmeste nabo og stamgjest, og han elsker lakrispiper, så drinken som bærer hans navn er utstyrt med lakrispipe som garnityr, sier Karin.

- Atli er islending og kjøkkesjef på Pjoltergeist, en restaurant som spesialiserer seg på islandsk/asiatisk fusion. De bruker tang og denslags i japansk kjøkken, så derfor inneholder drinken søl, som er islandsk tang, fortsetter Magnus.

- Ragnhild er hovmester på Vaaghals og har rødt hår. Derfor har vi tyttebær i Ragnhild-varianten, avslutter Karin.

Oppskrifter på disse forskjellige variantene av Gin & Tonic finner du nedenfor.

Vi har såvidt nevnt øl, og ja, det er mulig å få seg et glass øl på Territoriet, men de har et veldig smalt og lite utvalg. Det er imidlertid meget velvalgt. Da vi var innom, hadde de blant annet både Baladin Isaac og Duchesse de Bourgogne.

Her ser du noen lekre videoer - og nedenfor finner du oppskriftene:

Erik Hannemann

Gin & Tonic - Atli

Denne varianten av Gin & Tonic fra Territoriet inneholder islandsk tang.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

4 cl Gin

8 cl Tonic

2 bit Søl

Erik Hannemann

Gin & Tonic - Thor

Denne varianten av Gin & Tonic fra Territoriet er utstyrt med stjerneanis og lakrispipe.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

4 cl Gin

8 cl Tonic

1.25 stk Stjerneanis, hel

1 stk Lakrispipe

Erik Hannemann

Gin & Tonic - Ragnhild

Denne varianten av Gin & Tonic fra Territoriet inneholder tyttebær og gransirup.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

4 cl Gin

8 cl Tonic

1 ts Tyttebær

4 dråpe Gransirup

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning