Nyttårsbobler 2015

Nyttårsbobler for ethvert budsjett

Vi starter straks over hundrelappen og går opp til 300 kroner.

FOR ETHVERT BUDSJETT: Cava, prosecco, crémant og champagne.
FOR ETHVERT BUDSJETT: Cava, prosecco, crémant og champagne. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Så nærmer nyttårsaften seg igjen, og da må man jo ha noen bobler av noe slag, både som aperitiff når gjestene kommer, og til å skåle med når rakettene går til værs ved midnatt.

Vi har plukket frem både noen rimelige musserende viner, og to ekte champagner. Så kan du velge etter hva slags budsjett du har. Eller du kan velge fra begge ender av prisskalaen. Server skikkelig champagne når gjestene kommer og fremdeles er edru og i stand til å sette pris på de dyre dråpene, og så går du over på en rimeligere musserende ved midnatt når ingen kjenner forskjell likevel.

Om du synes nyttårsaften er en glimrende anledning til å prøve noen spennende øl, bør du få med deg vår liste over 10 øl du bare MÅ prøve.

Tre rimelige musserende

I den aller rimeligste enden av skalaen har vi valgt en cava. Også blant de billige musserende finner vi prosecco, som er blitt veldig populært de seneste årene, så vi måtte jo ha en slik med også.

Blant de moderat prisede musserende, er det vel crémant de bourgogne som ligner mest på champagne, og det er ikke så rart, da de benytter seg av samme type druer og fremstillingsmetode. En slik crémat runder av vår trio med rimelige musserende.

Nærmere omtale av de forskjellige vinene finner du nederst i denne artikkelen.

To skikkelige champagner

De to champagnene vi har valgt ut er ganske forskjellige i stilen. Gonet-Medeville er en såkalt blanc de noirs - hvit (vin) av sorte (druer), i dette tilfellet pinot noir - mens Claude Cazals er en blanc de blancs - hvit (vin) av hvite (druer), altså chardonnay.

Dette gjør at Gonet-Medeville har et litt dypere og mørkere aromabilde enn Claude Cazals, som er lysere. Begge er gode champagner, men førstnevnte er kanskje i større grad en mat-champagne - du kan f.eks. drikke den til nyttårskalkunen - mens sistnevnte er en typisk aperitiff-champagne, men også god til fisk og skalldyr.

Oppskrifter på fingermat

Det er alltid kjekt med litt fingermat til aperitiffen, og her har du noen spreke oppskrifter:

Stekt asparges med spekeskinke

Ostekuler

Peppermakrell som pålegg

Albondigas

Fiken med supersprøtt bacon

Djevleegg

Tapenade

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning