Il Mimo

Nå er den her igjen

Den populære rosévinen Il Mimo ble fort utsolgt, men nå er et nytt parti kommet i butikkene. Da gjelder det å kjappe seg.

TERRASSEVIN: Den italienske rosévinen Il Mimo er kanskje den ultimate terrassevinen.
TERRASSEVIN: Den italienske rosévinen Il Mimo er kanskje den ultimate terrassevinen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

img Del på FacebookIl Mimo kom ikke med i årets rosévintest her på Klikk, da den var på det nærmeste utsolgt. Men nå er den tilgjengelig igjen, så lenge varelageret rekker.

Det er ikke så fryktelig mange år siden at rosévin ble uglesett i seriøse vinmiljøer. De av oss som har vært med en stund, husker den meget populære portugisiske Mateus, en halvtørr og forøvrig ganske pregløs vin. Den fikk altfor lenge sette standarden for hva som var rosévin.

Mange har riktignok opp gjennom årene også drukket rosé fra Provence og andre steder i Sør-Frankrike. Disse vinene er gjerne et godt hopp opp i kvalitet sammenlignet med Mateus, men mangler ofte friskhet.

Nebbiolo fra Piemonte

Så kom Il Mimo på banen. En rosévin fra Piemonte, et område man vanligvis ikke forbinder med denne typen viner. I tillegg var den laget på nebbiolo-druen, samme drue som er basis for de flotte og ganske kraftige rødvinene barolo og barbaresco. Il Mimo hadde ikke bare et interessant aromabilde, men også frisk syre. I tillegg har den litt garvestoffer. Alt dette gjør at den i tillegg til å være en fin «terrassevin», også fungerer godt til mat.

Er det bare hype?

Da den nye 2013-årgangen kom på polet for noen uker siden (#511401, kr 159,90), tok det ikke mange dagene før den var nesten helt utsolgt. Samtidig opplevde andre, og like gode roséviner, ikke i nærheten av samme rushet. Da kan man gjerne spørre seg om det her er fryktelig mye hype ute å går.

Kanskje det. Men vi synes likevel at Il Mimo, år ut og år inn, er en av de tre-fire beste rosévinene på det norske markedet, og nå kan du altså sikre deg noen flasker om du rasker på.

Delt førsteplass

Så kan man spørre seg hvordan Il Mimo hadde gjort det i årets rosévintest om den hadde vært med. Vinneren i den testen var Nervi Rosa, og vi har ved flere andre anledninger smakt denne opp mot Il Mimo, og det har vært dødt løp. Il Mimo hadde altså kommet på delt førsteplass, med 87 poeng.

Dette betyr ikke at vinene er like. De har noenlunde samme aromabilde. De har også begge ganske frisk syre. Men Nervi har noe tydeligere garvestoffer, hvor det snerper litt. Dette gjør at Nervi passer best til mat, mens Il Mimo er mer leskende og saftig, og dermed lettere å drikke på egenhånd.

Alfsen melder seg på

Om du har lyst å prøve en rosévin som trekker det enda lenger i strukturert retning enn Nervi, kan du prøve kjendiskokken Ole Martin Alfsens OMA Rosato (#1458001, kr 175,-). Den er det enda mindre igjen av på polet, så igjen, her må du raske på. Denne er også laget på nebbiolo i Piemonte, og er en meget god rosé, med frisk syre og ganske tydelig snerping. En typisk matrosé, ja, til og med en grillrosé. 87 poeng på den også.

Få også med deg våre nyttige vinguider:

Hvorfor det er bra med skrukork på vin

Hvordan velge vinglass

Riktige serveringstemperaturer for vin

Når du skal dekantere vinen

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning