Lynchburg Lemonade

En sabla god drink

Lynchburg Lemonade kan minne om en lang versjon av Whisky Sour, men ikke ganske. Den er faktisk enda bedre.

FRISK: Lynchburg Lemonade har en frisk, sursøt smak, men med en kompleks undertone fra det brune brennevinet.
FRISK: Lynchburg Lemonade har en frisk, sursøt smak, men med en kompleks undertone fra det brune brennevinet. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Det er sommer, og med det tid for drinker av det forfriskende slaget. Gin & Tonic har vært med oss i evigheter. Mojito kom senere på banen, i det minste her i Norge, men er nå blitt en av våre aller mest populære drinker. Noe som høres sært ut, men som faktisk er veldig godt, er Portonic, altså hvit portvin med tonic.

Men hvis jeg kan få lov å være litt subjektiv, så synes jeg det er én frisk longdrink som overgår alle de ovennevnte, og det er Lynchburg Lemonade.

I likhet med mange klassiske drinker, så er det kontrovers hva angår opphavet til denne drinken. Jeg skal ikke trette leserne med dette, men heller gå i gang med å forklare hva en Lynchburg Lemonade er for noe.

Den observante leser har nok allerede fått med seg at Lynchburg henviser til hjemstedet til Jack Daniel's, nemlig Lynchburg, Tennessee. Og det er nettopp dette brennevinet som danner basisen for denne drinken.

Forskjellige oppskrifter

Klassiske drinker har ikke bare kontroverser omkring opphav, det finnes også en hel drøss med forskjellige varianter av ingredienser og tilberedningsmetoder. Det som er felles for alle versjoner av Lynchburg Lemonade er Jack Daniel's, sitruslikør, noe sursøtt, pluss sitronbrus. Jack Daniel's kan erstattes av en annen whisky, fortrinnsvis bourbon. Sitruslikøren kan være Triple Sec, Cointreau eller Grand Marnier.

Det sursøte er det som varierer mest. Noen foreskriver sour-mix, andre sier sitronjuice og/eller limejuice søtet med enten sukkerlake eller melis. Sitronbrusen kan være enten Sprite og 7up. Og så er det selvsagt forskjellige oppfatninger omkring blandingsforholdet mellom de enkelte ingrediensene.

I oppskriften nedenfor er det en fin balanse mellom de forskjellige komponentene, synes jeg. Mange forfriskende sommerdrinker av det sursøte slaget er ofte laget på blankt brennevin, som vodka eller rom. Det at det brukes brunt brennevin i Lynchburg Lemonade, gir drinken en mer kompleks og mørk note i bunnen, noe som gjør den mer interessant. Akkurat som Whisky Sour, men bare enda bedre.

Erik Hannemann

Lynchburg Lemonade

Lynchburg Lemonade har en frisk, sursøt smak, men med en kompleks og mørk undertone fra Jack Daniel's.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

3 cl Jack Daniel's

1 cl Sitruslikør

4 cl Sour-mix

1 dæsj Sprite

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning