Kul drink med gin

Denne drinken har du ikke smakt

Du må nemlig lage noe selv.

DRINK MED ROSMARIN: Endelig en kul drink.
DRINK MED ROSMARIN: Endelig en kul drink. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Jeg elsker rosmarin.

Bare tenk: Kyllinglår som grilles i ovnen med olje og rosmarin, rosmarin på lammestek, selvsagt, men også de supre potetene som du knuser og steker ville ikke vært det samme uten rosmarin.

Det hadde heller ikke denne drinken. For, du må like rosmarin for å nyte denne drinken.

Denne drinken er sterk. Den er ikke ulik Dry Martini, som altså består av gin og bittelitt vermut. Enkelt forklart er denne drinken en variant på Dry Martini, hvor vermut er byttet ut med rosmarinsirup. Og så skviser vi inn litt limejuice.

Rosmarinsirup?

Og spørsmålet melder seg automatisk: Hvordan får jeg tak i rosmarinsirup?

Det får du neppe kjøpt. Jeg har i alle fall aldri sett det til salgs.

Så, da får man lage sirupen selv. Det er heldigvis en enkel affære. Grunnregelen når man lager en sirup er å bruke like mye sukker som vann. Altså, en desiliter vann og en desiliter sukker.

Det blir en skikkelig søt sirup. Og du kan gjerne redusere sukkeret om du vil. Du kan redusere sukkermengden til halvparten - det er dønn i orden.

Hvordan man lager sirup? Jo, man koker sukker i vann til det har løst seg opp. Da får man sukkerlake, eller sirup. Denne vil bare smake søtt og ikke noe annet.

Det er her rosmarin kommer inn. Og det eneste du gjøre er å ha i en solid kvist når sirupen kokes opp. La den være med når sirupen kjøles av, så kan du fjerne den.

 

Drink med rosmarin

Når man lager Dry Martini er det alltid ett poeng å bruke minst mulig vermut. Churchill, for eksempel, er kjent for følgende fremgansmåte: Ha gin i glasset, hold så vermut-flasken opp mot vindu og la solen skinne gjennom flasken og ned på glasset med gin - da har du akkurat nok vermut, mente han.

Vel, jeg foreslår å bruke litt mer. Omtrent en spiseskje rosmarinsirup per drink, er passe. Og i tillegg like mye limejuice.

Her er det rom for personlige justeringer, men smaken av rosmarin i drinken er i alle fall verdt å prøve - for alle som liker rosmarin.

 

Erik Hannemann

Drink med rosmarin

Du må like rosmarin for å elske denne drinken.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 cl Gin

2 dl Vann

2 dl Sukker

1 kvast Rosmarin, frisk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning