Klassiske kombinasjoner

Mat og vin på italiensk

Vi gir deg de virkelig gode kombinasjonene av italiensk mat og vin.

KLASSISK: Italiensk mat og vin.
KLASSISK: Italiensk mat og vin. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Det virker som nordmenn blir bare mer og mer glade i Italia, og både maten og vinen er en viktig del av hele kulturen. Stadig flere reiser til støvellandet, og det blir heldigvis også stadig flere italienske restauranter her i Norge som serverer god og autentisk italiensk mat. Men alt er likevel ikke helt på stell når det gjelder matching av vin og mat. Vi har f.eks. hatt den selsomme opplevelse å få servert amarone til vitello tonnato. Nei, nei og atter nei!

Gode kombinasjoner

Det kunne vært skrevet et helt leksikon om det å kombinere italiensk mat og vin - variasjonen og mulighetene er enorme - men innenfor denne artikkelen har vi lagt vekt på kjente og kjære italienske retter og hva som passer best sammen.

Gjennom artikkelen finner du linker til oppskrifter på retter som nevnes underveis. Vi har også plukket frem seks viner, som burde dekke det aller meste: én musserende (prosecco), én hvitvin (soave), én rosévin (en piemontesisk nebbiolo), to rødviner: én lett til middels fyldig (barbera) og én litt kraftigere (chianti), samt én søt vin til desserter (passito di pantelleria). Anmeldelser av vinene finner du nederst i artikkelen.

Antipasti

Med antipasti tenker vel de fleste av oss på italienske spekeskinker og salami samt ost, som f.eks. parmesan, servert med brød, f.eks. grissini eller focaccia. Men det følger gjerne med andre ting også, som oliven, salat eller grillede grønnsaker.

Til dette kan man servere både hvitvin, rosévin eller en lett rødvin, men i og med at vi er i starten på måltidet, kan det være kjekt med en musserende, og da blir prosecco valget vårt.

Vitello Tonnato

Kalv med tunfiskmajones (vitello tonnato) kan serveres som en av flere antipasti, eller som en egen rett. I og med at dette hovedsakelig er kjøtt, skulle man tro dette var en rødvinsrett. Men kalvekjøttet er lyst. Så har du tunfiskmajonesen, og i tillegg serveres også denne retten ofte med kapers. Da blir det bedre med en hvitvin eller rosévin.

Pasta

Pasta er nøytralt, så det er sausen og tilbehøret som bestemmer hvilken vin du skal drikke. Har du en pasta med sjømat f.eks. alle vongole (med hjerteskjell), drikker du hvitvin. Har du problemer med å få tak i hjerteskjell, kan du lage pasta med blåskjell.

Lager du pasta med tomat/kjøttsaus, f.eks. pasta bolognese eller lasagne, er det bedre med en middels kraftig rødvin.

Risotto

Risotto er, i likhet med pasta, ganske nøytralt i seg selv, og det er tilbehøret som avgjør hvilken vin du velger. Lager du en prima vera, med erter, aspargestopper og urter, blir det hvitvin. Det blir også hvitvin til en risotto frutti di mari (med havets frukter).

Er risottoen tilbehør til kjøtt, f.eks. osso bucco (kalveskank), skal du drikke en middels fyldig til kraftig rødvin.

Pizza

Når det gjelder pizza, er det igjen hva du har oppå som betyr noe. Vi antar at de fleste regner med at pizza har tomat og ost, og da er vi på rødvin, gjerne av det lettere slaget. Er det mye skinke, pølse eller annet kjøtt på pizzaen, kan du gjerne ha en litt kraftigere rødvin. Forøvrig bør det nevnes at italienerne ofte drikker øl til pizza.

Desserter

Italienske desserter kommer i mange former og fasonger, men de mest kjente er kanskje tiramisu og pannacotta. Til tiramisu passer det med enten søt marsala eller vin santo, mens pannacotta går godt sammen med en søt hvitvin, spesielt hvis det serveres friske bær som tilbehør. Eller du kan også gå for espresso og grappa, selv om italienerne gjerne vil ha dette helt til slutt.

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også