Kakao eller varm sjokolade

Dette er forskjellen på kakao og varm sjokolade

Du trodde kanskje det ikke var noen forskjell, men det er det, altså.

KAKAO ELLER VARM SJOKOLADE: Denne koppen med sjokolade har fått litt ekstra varme fra krydder. Foto: Panopticon
KAKAO ELLER VARM SJOKOLADE: Denne koppen med sjokolade har fått litt ekstra varme fra krydder. Foto: Panopticon
Sist oppdatert

Å utnytte bønnene fra kakaoplanten til drikke går flere tusen år tilbake i tid, i Mellom-Amerika blant mayaene og aztekerne.

På begynnelsen av 1500-tallet brakte Christopher Columbus kakaobønnen til Europa, hvor den første gjorde sitt inntog blant de kongelige og adelen. Etterhvert gikk prisene ned, og utbredelsen økte, og i dag er spiselig og drikkelig sjokolade et helt alminnelig fenomen over hele kloden.

Varm sjokolade eller kakao?

Mange lurer på om det er noen forskjell på kakao og varm sjokolade, og ja, det er det.

Det vi vanligvis forbinder med sjokolade, altså den i fast form som vi spiser, består hovedsakelig av kakaopulver, kakaosmør og sukker. Det pulveret du bruker til å lage kakao har høy andel kakaopulver, og relativt lite kakaosmør. Det gir en ganske slank munnfølelse, men likevel en intens sjokoladesmak.

Varm sjokolade lages av sjokoladeplater, hvor andelen kakaopulver er lavere, men andelen kakaosmør høyere. Det gir en ikke fullt så intens sjokoladesmak, men en rikere og mer kremet munnfølelse.

Men hva med disse prosentene? Du har sikkert sett at det på mørk sjokolade av litt høyere kvalitet er angitt prosent på pakken, f.eks. 70 % eller 85 %.

Dette er den totale mengden sjokolade, altså både kakaopulver og kakaosmør. De resterende prosentene, i vårt eksempel 30% eller 15%, er (hovedsakelig) sukker. De fleste synes at 70 % er godt, men kommer du opp på 85 %, kan det bli i "strengeste" laget for noen.

Les også: Prøv en deilig Espresso Martini

Oppskrift på kakao

For én porsjon kakao tar du 2 teskjeer kakaopulver, 2 teskjeer sukker, 2 spiseskjeer fløte og 2 desiliter kokende vann. Rør sammen kakaopulver, sukker og fløte først, og rør så inn det kokende vannet.

Oppskrift på varm sjokolade

For én porsjon varm sjokolade tar du 4 spiseskjeer fløte, 2 desiliter melk og 60 gram mørk sjokolade. Hakk eller riv sjokoladen i mindre biter.

Varm opp fløten og smelt sjokoladen i fløten og rør den godt sammen.

Spe så med varm melk under røring.

Les også: Slik lager du deilige, varme drikker i høstmørket

Spennende smakstilsetninger

Selv om kakao eller varm sjokolade er godt i seg selv, kan du "jazze" opp drikken med forskjellige tilsetninger for å gjøre den enda mer spennende.

Du kan smaksette kakao med vanilje, kanel, anis eller chili. Du kan også "sprite opp" drikken med brennevin, eksempelvis cognac eller armagnac, whisky eller bourbon, eller kanskje det beste av alt: brun rom.

Appelsin og mørk sjokolade er en god kombinasjon, så en liten dæsj med appelsinlikør (f.eks. Cointreau eller Grand Marnier) gjør seg også godt.

Og så må du ikke glemme en klatt med vispet krem på toppen. Eller du kan erstatte denne med små mini-marshmallows.

Nedenfor finner du noen fine oppskrifter. Kombiner dem gjerne med tipsene vi har gitt ovenfor, så kommer du frem til din egen favoritt.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2017, og sist oppdatert 20/10 2017.

Les også