Julegave viner 2013

Fine viner å gi bort

Disse vinene er til og med så gode at du trygt kan handle dem inn til deg selv.

FLOTTE GAVER: En hvit, to røde og to søte.
FLOTTE GAVER: En hvit, to røde og to søte. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vi anbefaler mange viner i løpet av et år her på Klikk, og vil du ha noen gode ideer til julegaveviner, så bør du ta en titt på våre 10-på-topp-lister over rødviner under 120 kroner og rødviner under 200 kroner, hvor alle vinene er tilgjengelige i basisutvalget på polet. Disse listene er også nyttige når du kommer utpå nyåret og lurer på hva du skal handle inn til vinlotteriet på jobben.

I likhet med anbefalingene ovenfor, har også de fem julegavevinene vi presenterer her god tilgjengelighet. Vi har valgt ut én hvitvin, to rødviner og to søte viner, og du finner anmeldelser av vinene nederst i denne artikkelen. Hva? Ingen bobler? Bare ta det med ro. Vi kommer med gode champagne-anbefalinger før jul og prosecco i romjulen.

Riesling er godt til så mye

Den hvite er en riesling fra en av Tysklands beste produsenter. Stadig flere drikker vin til ribbe og pinnekjøtt, og stadig flere velger hvitvin fremfor rødvin. Riesling er kjent for sin friske syre, og det trengs for å skjære gjennom fettet i den tradisjonelle julematen. Om du får lyst på noe lettere i løpet av julen, er denne vinen også en god allrounder til fisk og skalldyr, og den er innertier til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat.

Også noen røde

Rød Bordeaux kan være fantastisk godt, men problemet er ofte at vinene enten er for dyre eller for unge, eller begge deler. Derfor er det hyggelig å finne en vin som ikke bare har fin modning, men også er ganske moderat priset (til Bordeaux å være). Den er god til okse og lam, og begynner å bli så moden at du også kan ta den til reinsdyrfileten på nyttårsaften.

Ripasso, som er en slags juniorutgave av amarone, er en vintype som er veldig populær i Norge, så vi måtte ta med en slik også. Den vil også gå godt til reinsdyrfileten, og skal du servere kalkun med svisker og rødkål eller annet søtlig tilbehør, så har denne vinen den fornødne sødmen som skal til for å håndtere dette.

Søtt og godt

Før vi går løs på våre søte anbefalinger, må vi bare nevne at kollega Christopher Sjuve har skrevet om en fantastisk madeira. Den vil være glimrende til karamellpudding, samt fiken, dadler og nøtter.

De to søte vi har valgt oss ut, er en tokajer og en portvin. Den første er en søt hvitvin fra Ungarn, og den er førstevalget til multekrem, men passer også til fruktbaserte kaker og desserter, samt til fiken og dadler. Den er også god til faste oster, som gruyère, gouda og cheddar, samt blåmuggoster, som roquefort, stilton og gorgonzola. Portvinen er god til riskrem med rød saus, delfiakake, konfekt, pluss fiken, dadler og nøtter, samt samme type oster som tokajeren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning