Ukens beste vinkjøp

Innertier til spicy sjømat

Denne rimelige, halvtørre, tyske rieslingen sitter som et skudd til fisk og skalldyr med asiatisk vri.

HALVTØRR: Av den fabelaktige riesling-druen lages det alt fra knusktørre til ekstremt søte viner. Dönnhoff Riesling 2009 er halvtørr.
HALVTØRR: Av den fabelaktige riesling-druen lages det alt fra knusktørre til ekstremt søte viner. Dönnhoff Riesling 2009 er halvtørr. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Selv om det er tørre, tyske rieslinger som liksom er greia om dagen, skal vi ikke avskrive de halvtørre. De har nemlig også sin plass. For det første er de glimrende "terrasseviner", men de går også forbausende bra til mat, bare du sørger for å tilpasse rettene litt til vinen.

Vi snakker selvsagt om fisk og skalldyr, men gjerne av det spicy slaget. Sjømat med chili, ingefær, lime og andre typiske asiatiske ingredienser, er glimrende, både i wok og på grillen.

Vi har gjentagne ganger her i denne spalten forfektet synet at vinprodusenten er veldig viktig. Det har seg nemlig slik at de billigste vinene fra de beste produsentene ofte er bedre enn de dyreste vinene fra de dårligste produsentene. Slik er det også med ukens vinanbefaling. Det er den enkleste vinen fra Dönnhoff, en av Tysklands beste vinprodusenter, og en knallvin til prisen.

Dönnhoff Riesling 2009, vnr 20314, kr 109,90, 86 poeng.

Ganske blek strågul med hint av grønt. En aldeles deilig frisk og fruktig duft av grønt eple, sitron og fersken med hint av steinete mineraler. Middels fyldig med en krystallklar frukt. Det er ganske mye restsødme her, men det balanseres flott av frisk syre. Ganske lang ettersmak med et lett og fint mineralsk preg.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres i tre til fire år. Flasken til denne anmeldelsen ble drukket over to dager, og vinen var bedre neste dag. Du kan derfor gjerne helle vinen over på karaffel før du skal drikke den for å tilføre litt luft slik at den åpner seg. Som vi allerede har vært inne på, er denne vinene glimrende til asiatisk-inspirert sjømat, men lyst kjøtt som kylling og svin med samme tilbehør går også bra.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Kveite i wok

Laks Jalfrazi

Svinewok med mango

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Røff og kraftig rødvin

Frisk og god hvitvin

Glimrende rioja

Appetittvekkende italiener

Billig italiener

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen