UKENS BESTE VINKJØP:

Glimrende rød portugiser

Rødvinen João Pato Touriga Nacional takler høstens kraftige kjøttmiddager basert på både okse, lam og vilt.

Publisert Oppdatert

Vinen kommer fra dette området, sentralt i Portugal.

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;hl=en&amp;geocode=&amp;q=&amp;g=coimbra&amp;ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=40.352824,-8.517151&amp;spn=0.732581,0.549316&amp;z=9&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">View Larger Map</a> </small> </p> </div>

Vi får stadig flere påminnelser om at Portugal er landet man skal vende seg mot for svært gode rødviner i de rimeligere prisklasser. Vår vinanbefaling denne uken er i så måte intet unntak.

Vi er i vindistriktet Beiras, som ligger sånn noenlunde midt i Portugal. Her er Luis Pato en av de aller beste vinmakerne, og han har også laget ukens vin. Den er basert på to av de vanligst forekommende druene i distriktet, nemlig Touriga Nacional og Baga, her i en miks med henholdsvis 85 og 15 prosent.

João Pato Touriga Nacional 2007, vnr 80047, kr 109, 84 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Fin duft av mørke bær, med hint av lakris, urter og krydder, samt et pikant, kjølig innslag av noe som minner om bark. God fylde med fin syre og passe med garvestoffer til å balansere det hele. Ganske lang ettersmak, prisen tatt i betraktning.

Denne vinen er svært god å drikke nå, men tåler også et par år i en kald og mørk kjeller, uten at vi kan love at den blir noe bedre av den grunn. Dette er en skikkelig kjøttvin, så drikk den til okse, lam eller vilt. Den er også fin til faste, vellagrede oster, som cheddar, gruyère og parmesan. Om du ikke er redd for at det snerper litt, er denne vinen faktisk også deilig å drikke på egenhånd, uten mat.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Biff med bacon, kremet spinat og stekte tomater

Provençalsk lammestek på potetseng

Hjortebiff med tyttebærsaus

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Rimelig og fruktig rioja

Mineralsk hvitvin

Sør-fransk rødvin til høstens kjøttmiddager

Topp rødvin til torsk

Billig og økologisk rødvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning