Ukens beste vinkjøp

Frisk og god hvitvin

Veldig god kvalitet til moderat pris i denne tørre, tyske rieslingen.

RHEINGAU: Ukens vinanbefaling kommer fra det klassiske vindistriktet Rheingau.
RHEINGAU: Ukens vinanbefaling kommer fra det klassiske vindistriktet Rheingau. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Rheingau er et av de mest klassiske vindistriktene i Tyskland, og for hundre år siden kostet de beste hvitvinene herfra det samme som de aller største rødvinene fra Bordeaux. Nå koster rheingauvinene bare en brøkdel, og det skal vi være vi være glade for, med den prisutviklingen det har vært på bordeaux de siste 20 årene.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Acapulcoreker og ris

Kamskjell med sitron og ingefær

Sashimi av laks

Hvorfor er det blitt slik? Det finnes vel en rekke årsaker. To verdenskriger er nok blant dem, samt kronglete vinlovgivning med ditto navn og etiketter. Men den viktigste grunnen er at vinene har vært halvtørre, mens markedet i stadig større grad har etterspurt tørre viner. Nå har imidlertid produsentene dreid vinene i stadig tørrere retning, og det begynner å virke positivt inn på etterspørselen, heldigvis uten at vi har sett de store prisøkningene ennå.

Share

Det finnes mange fantastisk gode vinmarker i Rheingau, men ikke nødvendigvis så mange virkelig gode produsenter. Mange vineksperter er enige om at det er triumviratet Weil, Breuer og Leitz som troner øverst, og det er sistnevnte som står bak ukens vinanbefaling. Det er hans enkleste vin, men hva gjør vel det når den er så bra som dette?

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2009, vnr 80150, kr 111,80, 85 poeng.

Strågul med hint av grønt. Frisk og fruktig duft av eple og sitron med innslag av mineraler. Middels fyldig med fin frukt og endel restsødme som balanseres av meget frisk syre. Lang ettersmak med fint mineralsk preg.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også lagring i tre til fire år, kanskje lenger. Den er veldig fersk og derfor litt knytt. Flasken som ble smakt til denne anmeldelsen ble drukket over to dager, og vinen var bedre neste dag. Er du ute etter "instant gratification", kan du få vinen til å åpne seg opp ved å helle den over på en karaffel i forkant.

I matveien liker denne vinen egentlig det meste av fisk og skalldyr, spesielt det siste, og gjerne med asiatisk tilsnitt, men styr unna de rettene med det kraftigste tilbehøret og de feteste sausene; da trenger du en fyldigere vin. Du kan også drikke vinen på egenhånd, uten mat, enten som aperitiff eller "terrassevin" nå når det blir varmere i været.

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Glimrende rioja

Appetittvekkende italiener

Billig italiener

Kraftig portugiser

God chianti

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning