Ukens beste vinkjøp

Frisk og fruktig italiener

Denne sommerlige vinen fra Soave er deilig til italiensk-inspirert sjømat.

GARGANEGA: Soave Classico San Michele er laget på 100 % garganega.
GARGANEGA: Soave Classico San Michele er laget på 100 % garganega. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Denne uken går turen til Nord-Italia, nærmere bestemt regionen Veneto. Det mest kjente vindistriktet her er utvilsomt Valpolicella, som ligger omtrent midtveis mellom Verona og Garda-sjøen, og hvor de lager alt fra lette rødviner til de massive amaronene.

Like i nærheten finner vi vindistriktet Soave, hvor det er hvite viner som regjererer. Hoveddruen er garganega (med trykk på andre stavelsen), men det blandes ofte inn mindre mengder trebbiano, chardonnay og pinot bianco. Kooperativer står for mye av vinproduksjonen i Soave, og de er dessverre ofte mer opptatt av volum og kvalitet. Det finnes imidlertid også produsenter som lager virkelig god vin, og Anselmi og Pieropan er kanskje de mest kjente av disse.

Produsenten bak ukens vinanbefaling er Ca'Rugate, som også er kjent for god kvalitet. Vinen er laget på 100 % garganega, og er veldig bra i forhold til prisen.

Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2009, vnr 33138, kr 109,90, 84 poeng.

Strågul på farve. Frisk og syrlig duft av eple og sitron med hint av appelsin og urter. Middels fyldig med kjølig frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak med et hint av bitterhet og mineraler i avslutningen.

Denne vinen er god å drikke nå, men vil også kunne lagres to til tre år, uten at vi tror den vil bli noe bedre av det. Drikk den heller nå når den er frisk, fersk og fruktig. Hva mat angår, passer vinen best til retter av fisk og skalldyr av det ikke altfor kraftige slaget, gjerne med italiensk tilsnitt. Den gode sødmen i vinen gjør at den tåler endel hete fra krydder, f.eks. chili. Du kan også drikke vinen uten mat, enten som aperitiff eller " terrassevin".

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Spaghetti med scampi

Risotto med blåskjell

Penne med reker og sitron

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Rødvin fra Østerrike

God beaujolais

Innertier til spicy sjømat

Røff og kraftig rødvin

Frisk og god hvitvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning