Ukens beste vinkjøp

Et monster av en vin

Denne rødvinen formelig skriker etter en pepperbiff.

PETITE SIRAH: Viner laget på druen petite sirah er veldig mørke og kraftige.
PETITE SIRAH: Viner laget på druen petite sirah er veldig mørke og kraftige. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Når vi skal kose oss i helgen, blir det aldri feil med biff. Har du prøvd biff med soppstuing? Det er skikkelig digg. Du kan også prøve biff med pesto for en italiensk vri. Vi skal imidlertid beskjeftige oss med enda kraftigere saker denne gang. Det trenger du nemlig til en vin laget på petite sirah.

Del

Druen petite sirah er ikke den samme som syrah, men man har funnet ut at den er identisk med durif, som igjen er en krysning av syrah og peloursin. Viner laget på petite sirah er alt annet enn "petite". De er gjennomgående meget mørke og kraftige med tydelig snerpende garvestoffer. Det er ikke så ofte man finner viner laget utelukkende på petite sirah. I California pleier man ofte å tilsette druen til zinfandel-viner for å stramme dem opp litt.

Vår vin denne uken inneholder imidlertid hele 97% petite sirah og resten petit verdot. Den kommer fra produsenten Concannon i Livermore Valley, og har vært lagret i 12-15 måneder på franske og amerikanske eikefat.

Concannon Conservancy Petite Sirah 2008, vnr 8062501, kr 129,90, 86 poeng.

Meget tett og dyp rødfiolett med sort kjerne og purpur kant. Ser faktisk ut som en ganske ung vintage port. Mørke, sursøte kirsebær i duften med innslag av krydder og urter, samt hint av kaffe og vanilje. Også noen animalske noter i retning lær og rått kjøtt. Meget fyldig med rik og sødmefull frukt, som balanseres av fin syre. Stofflig munnfølelse, og en lang ettersmak med tydelige tanniner og spicy finish. Denne vinen tar virkelig tak i munnen din!

Vinen er god å drikke nå, men kan også lagres en tre til fire års tid. Som det fremgår av beskrivelsen av vinen, trenger den kraftige kjøttretter, gjerne litt hardt krydret. Pepperbiff er glimrende. Det er også chili con carne. For tiden er det ikke akkurat grillsesong, men når den tid kommer, er dette vinen som kan hamle opp med svidde stekeskorper, sursøte marinader og grillsauser.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Steak au poivre med hvitløkmos

Chili con carne med rømme og tortilla

Grillet svinebog med krydderskorpe

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Skikkelig kjøttvin

Perfekt til wok

Rimelig spanjol til lam og vilt

Som laget for kraftige kjøttgryter

Rødvin som fikser biffen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning