Ukens beste vinkjøp

En god munnfull

Denne australske rødvinen er fin til både okse og lam.

COONAWARRA: Vindistriktet Coonawarra i South Australia er kjent for god cabernet sauvignon.
COONAWARRA: Vindistriktet Coonawarra i South Australia er kjent for god cabernet sauvignon. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Til de aller kraftigste og hardt krydrete rettene trenger du en monstervin. Skal du imidlertid servere kjøtt med mer klassisk tilsnitt, som f.eks. oksefilet eller lammelår, trenger du fortsatt en rødvin med mye smak, men litt mer behersket i stilen.

Del

Denne gang går turen til South Australia, og lengst sør i denne delstaten finner vi vindistriktet Coonawarra. Her er det relativt kjølig (til Australia å være), og stedet er kjent for å lage god cabernet sauvignon. Vår vin kommer fra produsenten le Beauvalière, er laget på 100% cabernet sauvignon og er lagret i 15 måneder på franske eikefat.

Selvom denne vinen langt fra er noen bordeaux, er den strammere og mer klassisk i stilen enn man vanligvis forventer av rødviner fra Australia, som ofte er søtladne og veldig eikepregede.

Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009, vnr 8060601, kr 139,90, 86 poeng.

Dyp rubinrød på farve. Fin duft av mørke bær med islett av vanilje, treverk og krydder. God fylde med rik og moden frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Det er hele 14,5% alkohol her, men det blir ikke slitsomt, da det er balansert av de andre komponentene i vinen, som er tilstede i rikt monn.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres i tre til fire år. Dette er en skikkelig god kjøttvin, og som vi allerede har vært inne på, fungerer den spesielt bra til okse og lam.

Her er oppskrifter på endel retter som passer til vinen:

Klassisk lammelårsteik

Helstekt indrefilet av kalv

Helstekt entrecôtekam med urtesmør

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Skikkelig kjøttvin

Perfekt til wok

Rimelig spanjol til lam og vilt

Som laget for kraftige kjøttgryter

Rødvin som fikser biffen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning