Oppskrift på drink

En drink som må prøves

Om du bare skal ta én drink i helgen...

INGEFÆRØL: Slik lager du brus hjemme.
INGEFÆRØL: Slik lager du brus hjemme. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

- Pengene til brennevin ligger alltid øverst, sa bestemor alltid. I mange år delte bestemor og jeg denne regelen. Nå er det bare jeg som følger den.

Share

Jeg skal riktignok innrømme at jeg har fulgt den statistiske strømmen. Etter krigen har nordmenn drukket mindre brennevin og mer øl og vin. Og det har jeg også.

Men, ett blikk på barskapet mitt ville kanskje fått deg til å tvile. Det ville gjort gutta i MadMen misunnelig.

Hvorfor har jeg så mye sprit? Jo, som nordmenn flest får man prentet inn allerede fra barndommens sydenturer, at du må tenke på prosenten. Og hva enn du gjør, må du pinadø ikke glemme å ta med kvota di.

Alle i Norge (med unntak av bedehusbeltet) kjenner kvota: Én liter. Rutinen er så til de grader innarbeidet at det minner mest om en refleks når du tar med deg literen fra tax-free'n.

Det gikk veldig mange flyturer (og halvparten så mange liter brennevin) før det ble klart at jeg slett ikke klarte å holde tritt. Flaskene hopet seg opp. (En flaskehals ble skapt.)

Og sånn har det seg at barskapet (som ikke er et barskap, men en kasse i boden) er så stort som det er. Jeg har antakelig nok brennevin for resten av livet.

Selv om det kan virke suspekt på andre, hender det at jeg sniker meg til en tur i boden. Her om dagen tok jeg en av pastis-flaskene (Richard eller Pernod). Så helte jeg opp litt tonic og ble minnet på den kule effekten (drinken blir melkevit og ugjennomsiktig), sjekk her:

Pastis smaker mye av anis (lakris), ikke helt ulikt det greske Ouzo, men med litt mer raffinement. Hvor sterk du vil ha den? Bare én måte å finne ut av det på: Bland og smak. Begynn gjerne på 50/50 og smak deg nedover - eller oppover.

Les også:

Prøv det nydelige focaccia-brødet

Her er de ti beste pappvinene

Slik blir brokkoli godt

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen