Drikke til pinnekjøtt 2016

Dette skal du drikke til pinnekjøtt

Øl er det beste valget, men du kan også drikke vin.

TIL BÅDE SALTET OG RØYKT: Øl, rødvin og hvitvin.
TIL BÅDE SALTET OG RØYKT: Øl, rødvin og hvitvin. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Blant de tradisjonelle julemiddagene er det svineribbe som er mest populært, og da spesielt på Østlandet. Pinnekjøttet, som har sitt tyngdepunkt på Vestlandet, haler imidlertid innpå, og brer stadig mer om seg i andre deler av landet, og da spesielt Oslo, hvor det er mange innflyttere fra Vestlandet. Oslo har også Norges største konsentrasjon av muslimer, og i den grad de spiser norsk julemat, er vel neppe svineribbe førstevalget.

Se her hva du skal drikke til ribbe

Pinnekjøtt finnes i to hovedutgaver: urøykt og røykt.Begge har ganske mye fett, noe som går greit med vin, bare den er frisk nok. Begge er også ganske salte, noe som er mer utfordrende, men takles bra av viner med både friskhet og sødme. Det røykte pinnekjøttet går best med hvitvin, da røyken fort kan gi en metallisk bismak i munnen når du drikker rødvin.

Vi har testet urøykt pinnekjøtt

Utover poteter, som er nøytrale og uproblematiske, er det kålrotstappe eller annen form for rotmos som er det mest vanlige tilbehøret. Slik stappe eller mos er ganske sødmefull på smak, og vinen bør derfor også ha god sødme.

Noen bruker vossakorv ved siden av, og den ligner på pinnekjøttet både hva angår smak og fettinnhold, men den er røykt, og derfor ikke så god sammen med rødvin.

Leskende øl

Selv om det finnes gode grunner til å drikke vin, og da spesielt hvitvin, til pinnekjøtt, er det ikke til å komme forbi at øl er det som passer aller best. Men de beste juleølene blir fort både for mørke og kraftige til at de går spesielt godt sammen med mat.

Vi trenger noe som er mer leskende, spesielt med det salte pinnekjøttet, men vi trenger også noe med litt mer smak enn en vanlig pils. Noe som både har mer sødme, litt mer bitterhet og friskhet. Vi har faktisk valgt en pils, den tsjekkiske Pilsner Urquell, da den har akkurat det lille ekstra vi er ute etter.

Friske hvitviner

Som vi allerede har vært inne på, skal hvitvinene ha både god friskhet og sødme. Riesling er i så måte et godt valg. Til urøykt pinnekjøtt har vi valgt en tørr riesling fra Pfalz, mens vi anbefaler en halvøtrr riesling fra Mosel til det røykte pinnekjøttet. Røyken har godt av litt ekstra sødme.

Rødviner som duger

Utover at du kanskje ikke bør bruke rødvin til røykt pinnekjøtt, er det friskhet og sødme som gjelder her også. Og rødvinen bør heller ikke ha for aggressive garvestoffer (tanniner).

Viner laget på barbera og pinot noir passer sånt sett veldig bra, og når det gjelder sistnevnte, kan du med fordel styre utenom Burgund og til et varmere strøk, hvor vinene får litt mer kropp og sødme. Vi har derfor tatt med en tradisjonell barbera fra Piemonte og en pinot noir fra California blant våre anbefalinger.

Nærmere omtale av både øl og viner finner du nedenfor.

Oppskrifter

Her har du en oppskrift på klassisk, tradisjonelt pinnekjøtt, samt to artige vrier i form av fingermat og suppe:

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt brandade

Suppe på pinnekjøtt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning