Drikke til ribbe

Både vin og øl til ribbe

Noen vil ha øl, mens andre vil ha vin. Vi gir deg begge deler.

NOE FOR ENHVER SMAK: Du kan drikke både øl, rødvin og hvitvin til ribbe.
NOE FOR ENHVER SMAK: Du kan drikke både øl, rødvin og hvitvin til ribbe. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det tradisjonelle valget til juleribba, er øl og akevitt, men stadig flere vil ha vin. Og det er heller ikke nødvendigvis rødvin det er snakk om. Hvitvin kommer seilende opp som et sterkt alternativ. Men vi starter med ølet.

Tradisjonelt norsk juleøl er ganske mørkt og sødmefullt. De seneste årene har vi også fått juleøl fra stadig flere norske mikrobryggerier, samtidig som tilbudet av utenlandske juleøl tar seg opp. Felles for mange av disse er at de er svært mørke, kraftige og sødmefulle.

Det ser ut som porter/stout i angloamerikansk tradisjon, samt dubbel/kvadruppel i belgisk stil, er det man legger som mal. De sistnevnte har også ofte ganske lite bitterhet. De egner seg egentlig bedre til ren kos enn til den tradisjonelle, norske julematen.

Friskt og bittert øl

Jeg synes vi trenger et kraftig øl med god sødme til ribbe, men det bør også være friskt og bittert for å hamle opp med alt fettet. Derfor havner jeg heller på en pale ale eller india pale ale (IPA), og jeg har tatt med én av hver i anbefalingene nederst i artikkelen.

Om du er usikker på om du takler den kraftige bitterheten i en IPA, skal du velge pale ale.

Både rødvin og hvitvin

Rent instinktivt har man lett for å tenke rødvin til kjøtt, men svin er lyst kjøtt, og kan derfor godt kombineres med en hvitvin. Ribbe har imidlertid mye fett, og derfor trenger du en hvitvin med frisk syre til å rense opp, og da blir fort riesling førstevalget.

Dette passer spesielt godt om du bruker svisker og epler til ribba, og kutter ut den brune sausen og heller lager en sjy ved å koke ut pannen med litt hvitvin. Hvitvin takler også surkål og rødkål bedre enn hva en rødvin ville gjort.

Om du kutter ut eplene og surkål/rødkål, samt lager brun saus, er det duket for rødvin. Denne bør også ha frisk syre, med saftig frukt og noe garvestoffer. Vi lander her på barbera fra Piemonte og sangiovese fra Toscana, og det blir nærmest hipp som happ hva du velger. De er begge gode valg.

Her er noen gode ribbeoppskrifter:

Den originale ribbeoppskriften

Ribbe med honning og soya

Hellstrøms perfekte ribbe

Hellstrøms tilbehør til ribbe

Julekrydret ribbe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning