Drikke til lutefisk 2016

Dette skal du drikke til lutefisk

Både øl og forskjellige typer viner går bra til lutefisk.

HVA DU ØNSKER: Om du legger godviljen til, kan du drikke både øl, hvitvin, rødvin og musserende til lutefisk.
HVA DU ØNSKER: Om du legger godviljen til, kan du drikke både øl, hvitvin, rødvin og musserende til lutefisk. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vi har allerede publisert drikketips til ribbe, og nå er altså turen kommet til lutefisken.

Hvis vi ser bort fra lukten, så er egentlig lutefisk ganske nøytralt på smak, og da er det tilbehøret som blir mest avgjørende for hva slags drikke man velger.

Vi har i det følgende sett bort fra de mest ekstreme typene tilbehør, som f.eks. sirup og brunost, hvor det er meget vanskelig å sette drikke til, og fokuserer på det som mange regner som "mainstream" tilbehør: poteter, bacon, ertepuré og sennep. Å erstatte bacon med ribbefett, og sennep med sennepsaus, er også "innafor".

Lett å velge øl

De fleste drikker øl til lutefisk, og vi har valgt to forskjellige øl, et rikt, lyst og sterkt belgisk øl, og et litt lettere, friskere og mer lettdrikkelig gårdsøl fra Norge. Begge disse er såpass sterke at du kan sløyfe akevitten. Du finner nærmere omtale av ølene nederst i artikkelen.

Hvitt og musserende

Lutefisk er jo sjømat, og da er det nærliggende å også tenke på hvitvin. Lutefisken i seg selv er, som vi tidligere har vært inne på, ganske nøytral, og kunne vært kombinert med en lang rekke forskjellige typer hvitvin. Men saltet og fettet i baconet, samt det skarpe i sennepen, gjør at vi bør velge en frisk hvitvin med god fruktsødme, og da havner vi på en riesling.

Stadig flere foreslår champagne som passende drikke til lutefisk, og vi er forsåvidt enige i at det kan fungere. Men samtidig synes vi det er litt råflott å bruke en såvidt dyr og god vin i noe som aldri kan bli mer enn en måtelig bra kombinasjon. Vi har derfor foreslått en rimeligere musserende, en crémant fra Burgund.

Vanskelig med rødvin

Det er endel mennesker som på død og liv skal ha rødvin til absolutt alt, også lutefisk. Dette er en vanskelig kombinasjon, men kjører du på med bacon, blir retten mer rødvinsvennlig, og da kan du velge en frisk og saftig rødvin med ganske lite garvestoffer. Vi har valgt en bardolino, som er naboen til valpolicella, i en kanskje enda lettere stil.

Her er noen gode oppskrifter på lutefisk:

Lutefisk med ertestuing

Lutefisk i lefse

Lutefisksufflé

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning