Øl til grillmat
Det beste grillølet
Vi kårer det beste ølet til pølse i lompe og andre grillfavoritter.
Disse ølene ble testet
Butikk:
Bombardier Bitter
Hansa Bayer
Pilsner Urquell
Nøgne Ø Wit
Haandbryggeiet Pale ale
Newcastle Brown ale
Frydenlund Bayer
Haandbryggeriet London porter
Nøgne Ø Bitter
Vinmonopoletl:
Aass Bock
Nøgne Ø IPA
Nøgne Ø Porter
Maredsous 10 tripel
Leffe Blond
Sara de Silenrieux
Frydenlund Bokkøl
Mack Bok-øl
Borg Bokkøl
Chimay trappist red
Corsendunk Pater dubbel
Duvel
Haandbryggeriet Norse porter
Chimay trappist blue
Gouden Carolus Ambrio
Aecht Schlenkerla Rauchbier märzen
Flying Dog Snake dog IPA
Tror du at pils er det selvfølgelige valget til grillmat? Da må du tro om igjen.
Grillmat er smakskraftig mat. Ikke bare har du brente stekeskorper, men også både sure, søte og spicy sauser og marinader.
Dette krever sin øl. De lyseste og letteste øltypene, som f.eks. pils, faller her helt gjennom. De er kanskje leskende, men mangler smakskraften og sødmen som skal til for å matche maten.
For å finne ut hvilke øl som er best til grillmat, lagde vi fem forskjellige grillretter, som spente fra lett sjømat til kraftig kjøtt.
Blant disse sørget vi for å få med oss typiske retter som er populære. Vi hadde prekvalifisert 25 øl, som skulle være gode kandidater til grillmat, og ølene kom fra både butikk og Vinmonopolet.
Resultatene
I det følgende presenterer vi de fem grillrettene, og de ølene, fra både butikk og pol, som passet best til dem:
Grillpølse i brød med sennep og ketchup
Butikk: Hansa Bayer, Norge, 50 cl boks, kr 27,90.
Polet: Duvel (lys og sterk ale), Belgia, 33 cl flaske, kr 48,40.
Grillspyd med scampi, breiflabb, rødløk og paprika servert med chili/hvitløksaus
Butikk: Bombardier Bitter, England, 50 cl boks, kr 29,90.
Polet: Leffe Blond (lyst klosterøl), Belgia, 33 cl flaske, kr 37,90.
Kyllingbryst med potetsalat
Butikk: Haandbryggeriet Pale Ale, Norge, 50 cl flaske, kr 35,90.
Polet: Duvel, Belgia, 33 cl flaske, kr 48,40.
Sommerkoteletter med potetsalat
Butikk: Haandbryggeriet Pale Ale, Norge, 50 cl flaske, kr 35,90.
Polet: Chimay Trappist Red (halvmørkt klosterøl), Belgia, 33 cl flaske, kr 39.90.
Entrecôte med bakt potet og kraftig, røykpreget BBQ-saus
Butikk: Haandbryggeriet London Porter, Norge, 50 cl flaske, kr 35,90.
Polet (1): Gouden Carolus Ambrio (rødgyllen ale), Belgia, 33 cl flaske, kr 42.00.
Polet (2): Nøgne Ø India Pale Ale, Norge, 50 cl flaske, kr 64.90.
Vi vil gjerne knytte noen kommentarer til resultatene. Til entrecôten fant vi strengt tatt ingen god match i øl fra butikk, men London Porter fra Haandbryggeriet var den som kom best ut.
Grunnen til at vi har valgt ut to forskjellige øl fra polet til entrecôten, er at noen kanskje vil oppleve Ambrio-ølet som litt vel mektig, så her byr Nøgne Ø sin IPA på et friskere og mer leskende alternativ.
Ellers må vi generelt si at de sterke ølene fra polet gjennomgående var bedre til maten enn deres svakere slektninger fra butikk.
Spesielt gjorde de belgiske ølene en sterk figur, og både Leffe Blond og Duvel er gode allroundøl som passer til flere av rettene.
Denne saken ble første gang publisert 22/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.