Bobler til 17. mai 2018

17. mai-bobler for ethvert budsjett

Her finner du champagne, cava, prosecco og mere til.

FOR NOEN OG ENHVER: To champagner, én cava, én prosecco og én engelsk musserende.
FOR NOEN OG ENHVER: To champagner, én cava, én prosecco og én engelsk musserende.
Publisert Oppdatert

Ved siden av nyttårsaften, er 17. mai den dagen i året vi drikker mest musserende vin. Bobler og feiring hører sammen. Men hva skal du kjøpe inn til festen?

Champagne er for mange førstevalget, og byr ikke bare på god vin, men også en aura av luksus. Blant våre fem utvalgte viner har vi tatt med to champagner.

Den fra Coutelas har høy pris, ja, men så er også kvaliteten tilsvarende høy. Om du vil ha et mer moderat priset champagne-alternativ, skal du gå for den fra Launois.

Engelsk musserende er veldig bra!

Skviset inn mellom de to to champagnene, både hva gjelder pris og kvalitet, finner du en engelsk musserende, fra Nyetimber, som vanligvis regnes for å være en av de fire-fem beste produsentene. Men vil du virkelig betale så mye for en engelsk musserende? Det er jo ikke champagne!

Da er det fristende å si at det er det, men så er selvsagt ikke tilfelle. Men disse vinene er det tetteste du kommer på champagne utenfor Frankrike. Og de har faktisk ved flere anlendinger gått seierende ut av blindsmakinger mot champagne.

Hvorfor har det seg slik? Det er to hovedgrunner til det, og den første er jordsmonn. Flere av de beste vindistriktene i det nordlige Frankrike, som Chablis og Champagne, har kalkstein som jordsmonn. Dette kalksteinslaget fortsetter nordvestover under den engelske kanal og kommer opp igjen i England. Bare tenk på The White Cliffs of Dover, så skjønner du tegningen.

Den andre grunnen er klima. Med global oppvarming er klimaet nå blitt så mildt i England at man kan dyrke vindruer. Aldri så galt at det ikke er godt for noe! Og de engelske produsentene av musserende viner bruker samme druer som i Champagne.

Også noen billige

Om du skal ha mange gjester på brunch eller lunch på 17. mai, blir det fort veldig dyrt hvis du skal servere champagne (eller engelsk musserende). Vi har derfor også tatt med noen rimeligere alternativer, og da er det selvsagt italienske prosecco og spanske cava som gjelder.

Våre fem anbefalte musserende viner til 17. mai finner du nærmere omtale av nedenfor. Alle er i polets basissortiment, så du finner dem i de fleste polutsalg. Vil du ha litt fingermat til boblene, kan vi anbefale disse oppskriftene:

Parmesankjeks

Ostekuler

Skagenrøre

Snacks med chèvre og spekeskinke

Djevleegg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning