Ukens beste vinkjøp

Billig og kraftig portugiser

Denne rødvinen til under hundrelappen sitter som et skudd til lørdagsbiffen.

DOURO: Fraga do Facho kommer fra den dramatisk kuperte Douro-dalen.
DOURO: Fraga do Facho kommer fra den dramatisk kuperte Douro-dalen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Ukens anbefaling går rett inn på førsteplass på Klikk.nos Topp ti rødvin-liste! Lista oppdateres slik at du til enhver tid finner de beste rødvinene til under 120 kroner.

Denne gangen går turen til det nordlige Portugal. Her finner vi landets neststørste by, Porto, og herfra kommer også fotballaget med samme navn, som nettopp fikk skambank av Arsenal. Det var imidlertid andre og bedre tider da José Mourinho styrte butikken. Da vant nemlig Porto Champions League! Men nok om fotball nå.

Share

Porto er også utskipningshavn for portvin (sjekk vår store portvinstest), derav navnet på vinen, men selve vinen lages lenger inn i landet, i den dramatisk kuperte Douro-dalen. De siste årene er det imidlertid blitt laget stadig mer rødvin i Douro, ofte av de samme druene som man lager portvin av.

Vår vinanbefaling er laget på en miks av 60 % tinta roriz, 25 % touriga franca, 10 % touriga nacional og 5 % tinta barocca. Halvparten av vinen har vært lagret på fat en kort periode, og den har fått tre måneders flaskemodning før den ble sluppet på markedet.

Fraga do Facho 2008, vnr 80413, kr 99, 85 poeng.

Dyp rød med hint mot fiolett. Syrlige mørke bær i duften med hint av urter og bark. God fylde med pen frukt, god syre og en ganske lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også lagring i to til tre år. Med den gode fylden og de tydelige tanninene, er dette en skikkelig kjøttvin. Du kan drikke den til både okse, lam og svin, gjerne med litt isprengt fett, også med litt rikt og kraftig tilbehør.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Biff med chilismør og hvitløkmos

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

God chianti

Frisk og lett italiener

Riesling til asiatisk sjømat

Nydelig barbera

Syrah til kjøttgrytene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning