Ukens beste vinkjøp

Billig dolcetto

Til under hundrelappen får du en italiensk rødvin som er midt i blinken til pizza og pasta.

LILLE SØTE: Dolcetto er diminutivform av dolce, og betyr altså lille søte.
LILLE SØTE: Dolcetto er diminutivform av dolce, og betyr altså lille søte. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vi nordmenn er veldig glade i italienske rødviner. Vi har tidligere i denne spalten gitt deg det beste chianti-kjøpet. Om du synes den blir i dyreste laget, kan vi også anbefale de beste pappvinene fra Italia. Men hvorfor drikke pappvin når du kan få vin på flaske som er bedre og bare koster en smule mer?

Vi tar turen til Piemonte. Og nei, vi skal ikke ikke bry oss med barolo og barbaresco. Disse vinene er riktignok veldig gode, men de er også veldig dyre. La oss heller skjele til hva folk flest drikker til hverdags i Piemonte. Da blir det gjerne barbera eller dolcetto, og det er en både billig og og god versjon av sistnevnte som er vår vinanbefaling denne uken.

Dolcetto (uttales dåltjettå) er en drue, og navnet er diminutivform av dolce, som i "la dolce vita" - det søte livet. Derav følger at druens navn betyr den lille søte. Vår versjon er (i motsetning til Anita Ekberg) i en litt slank og sursøt stil.

Grimaldi Dolcetto d'Alba 2009, vnr 2095101, kr 97,90, 84 poeng.

Fin og dyp rødfiolett farve. Sursøt duft av kirsebær med et litt grønt, urteaktig preg. Middels fyldig med fin frukt, passe syre og en ikke så verst lang ettersmak med fine tanniner. Litt stram, men likevel saftig stil.

Denne vinen er ikke noe lagringsprosjekt, så drikk den nå mens den er fersk og fruktig. Den er litt for slank og syrlig til å kunne klassifiseres som noen utpreget "kosevin", men den er desto bedre til mat. Vinen går veldig godt til både pizza og pasta, og du kan gjerne også bruke den til kylling. Er du blant dem som liker rødvin til torsk, er dette vinen for deg. Bare sørg for å drikke vinen lett avkjølt.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza med kjøttboller

Pasta Milano

Ovnsstekte kyllinglår med løk og tomat

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Billig alternativ til chablis

Rimeligere enn amarone

Økologisk rioja

Billig alternativ til sancerre

Knallbillig spanjol

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning