Ukens beste vinkjøp

Billig alternativ til chablis

Denne vinen har samme stil og aromabilde som chablis, men koster mindre.

MUSCADET: Der hvor Loire-elven renner ut i Biscaya ved Nantes, finner vi Muscadet.
MUSCADET: Der hvor Loire-elven renner ut i Biscaya ved Nantes, finner vi Muscadet. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nordmenn elsker chablis. Norge er faktisk, sett i forhold til folketallet, det stedet i verden det drikkes mest av denne vinen utenfor selve Chablis-området. Og nå med sommerens sjømat, er det høysesong for chablis.

Chablis er ikke akkurat billig

Men chablis er ingen billig vin. Vindistriktet er delt i fire kvalitetsnivåer, og selv vinen fra det laveste, petit chablis, begynner gjerne på omkring 135 kroner, og skal du ha en god en, blir prisen fort 150. Fortsetter vi oppover, koster en standard chablis (som gjerne kalles "kommune-chablis") fra 150 til drøyt 200 kroner. Premier cru koster fra 170 kroner og oppover, mens de dyreste grand cru kan havne over 500 kroner. Altså, ikke akkurat billig.

Hvorfor er vi så glade i chablis? De er knasende tørre, med en frisk duft av sitron og grønne epler iblandet mineralske toner av stein og sjø, og dette sitter som et skudd til fisk og spesielt skalldyr. Men finner vi ikke disse karakteristikkene i andre, og kanskje også billigere viner? Jo, og da skal vi dra til vindistriktet Muscadet, som ligger der hvor Loire-elven renner ut i Biscaya ved Nantes.

Denne etiketten må du huske

Ukens vinanbefaling koster 20-30 kroner mindre enn tilsvarende kvalitet fra chablis og stilmessig er den ganske lik. La deg ikke skremme av det fryktelig lange og kronglete navnet. Vi har heldigvis selvbetjente pol nå, og da trenger du bare huske hvordan etiketten ser ut. Den er da også ganske distinkt med all den lille skriften.

Déramé le Cave du Ch. de la Morandière Muscadet de Sèvre-et-Maine 2006, vnr 10794, kr 125,70, 86 poeng.

Strågul med grønnskjær. Frisk duft av sitron og grønne epler med innslag av varme steiner og sjøbris. Middels fyldig med god fruktkonsentrasjon, frisk syre og en lang, tørr og mineralsk preget ettersmak.

Du kan gjerne lagre denne vinen i tre til fire år, men den er også deilig nå. I matveien har vi allerede vært inne på at den passer til fisk og skalldyr, men sørg for å unngå altfor mye og kraftig tilbehør. Skalldyr med aïoli, godt brød og en skvis sitron er både enkelt og veldig godt.

Her er noen retter som passer til vinen:

Ovnsbakt sjøkreps

Østers naturell

Dampet torsk med glaserte rotgrønnsaker og lys saus

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Grillvin til under hundrelappen

Fin rødvin til grilling

God økologisk hvitvin

Som laget for jordbær

Frisk og fruktig italiener

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning