Ukens beste vinkjøp

Appetittvekkende italiener

De bleke rødvinene laget på grignolino er forbausende fleksible i matveien.

GRIGNOLINO: Rødvinene som lages på grignolino-druen utmerker seg med frisk syre og tydelige tanniner.
GRIGNOLINO: Rødvinene som lages på grignolino-druen utmerker seg med frisk syre og tydelige tanniner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Denne gang skal det handle om en lite påaktet rødvinsdrue fra Piemonte, nemlig grignolino (uttales "grinjålinå"). I denne regionen av Italia er det ofte nebbiolo som får de store overskriftene, og det er kanskje ikke så rart, da denne druen er råstoff for de monumentale vinene barolo og barbaresco. Andre druer som er typiske for Piemonte, er barbera og dolcetto, og de hører også med blant de mest kjente druene i Italia. Men så var det altså denne grignolino, som gir rødviner så bleke at de er på grensen til rosé.

Druen er en riktig doldis, men vinene har sin egen appetittvekkende stil. Grignolino tar sitt navn fra "grignole", som betyr "druekjerner" på den lokale dialekten i Asti-distriktet av Piemonte. Og disse kjernene gir ganske tydelige garvestoffer (tanniner) i vinene, som også kjennetegnes av ganske frisk syre. Det er her altså snakk om typiske matviner.

Det er definert to DOC-appellasjoner (Denominazione di Origine Controllata) for viner laget på grignolino, Asti og Monferrato Casalese, og vår vin er fra sistnevnte. Den er laget på 100 prosent grignolino og er ikke fatlagret.

Terre di Vignale Grignolino del Monferrato Casalese 2008, vnr 80411, kr 122,80, 84 poeng.

Blek og transparent rubinrød, ikke mye mørkere enn en kraftig rosé. Frisk duft av rips og urter. Middels fyldig med syrlig og saftig frukt, samt en ikke så verst lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen kan godt lagres et par år, men vi ser ikke vitsen med det. Drikk den nå mens den er fersk og fruktig, og sørg for at den er lett avkjølt. I matveien er den fleksibel og går godt til både pizza og pasta. Den er aldeles glimrende til italiensk og spansk spekemat, som parma, serrano, salami, chorizo etc. Den kan også dekke en hel tapasanretning. Vinen går også godt til salater med litt "mat" i, altså kylling, skinke, ost o.l. Du kan også drikke vinen til hvit fisk, men for å balansere tanninene bør du tilføre retten endel fett, f.eks. i form av brunet smør eller baconterninger.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza fire årstider

Caesarsalat med kylling

Stekt torsk med bønnesalat og soyasmør

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Billig italiener

Kraftig portugiser

God chianti

Frisk og lett italiener

Riesling til asiatisk sjømat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning