West Side Story

Lennon-mordet var et dystert kapittel. I dag, 25 år etter, er historien om New Yorks Upper West Side en jevnt over hyggelig en.

Publisert Oppdatert
- Ja da. Det var her det skjedde.

Dørgutta ved Dakota-bygningen har turnert turistmas før. Imøtekommende, men bryskt - det vil si på sedvanlig newyorker-vis - bekrefter de at det var på hjørnet av Central Park West og 72. gate Mark David Chapman slo til, 8. desember 1980.

Offeret John Lennon var kjent som det kvikkeste og mest kyniske Beatles-medlemmet. Med andre ord satt han som støpt i Manhattans asfaltjungel da han overvant Immigration og flyttet hit i 1971. Lite tyder på at arven blir glemt med det første.

- Tenk - drapet skjedde samme år som jeg ble født, sier tibetanske Thokmay (25), som lever av å selge suvenirer ved Imagine-minnesmerket i parken.

Kronesterke kompiser

Den generelle stemningen i Upper West Side er 25 år etter drapet stort sett bare trivelig.

- Jeg har over åtte millioner venner! utbasunerer Kirk The Bookseller fra sin base langs Broadway.

For der innbyggertallet i New York City generelt har sunket, stiger det på Manhattan. Dette medfører ytterligere press på et allerede hardpakket eiendomsmarked. I snitt må du mobilisere like mange kroner som Kirk mener han har kompiser, for en leilighet.

- Dette er verdens sentrum, vet du, observerer vår mann.

- Ser du huset der? Der bodde Babe Ruth.

Pølser og singelliv

Selv etter at Märtha og Ari vendte hjem, er kjendisraten høy langs Columbus- og Amsterdam-avenyene, hovedpulsårer på Upper West Side. Paul Simon, Steve Martin og vår egen Liv Ullmann er kun tre av stjernene som flasher opp området. Sting har heller ikke lange veien til spillejobb på Beacon Theatre når han og Trudie er i byen.

Skjønt, KFUM ved Lincoln Center borger for noe av det billigste innen overnatting. Og verken en formiddag på American Museum of Natural History eller en komikveld på Stand-Up NY koster Yankees-skjorta. Er du sulten, oppsøker du lokalbefolkningens favoritt Big Nick's, eventuelt kan du sjekke ut den legendariske pølsekiosken Gray's Papaya på 71. gate. Her går to frankfurters og et beger papayajuice unna for snaue tre dollar.

- Hvordan kjenner du en sann newyorker? På avhengigheten av Gray's Papaya, konkluderer Gourmet Magazine.

Det er også hit Sarah Jessica Parkers rollefigur Carrie kommer for å feire bokkontrakten i "Sex og singelliv".

Kramer vs Kerouac

Dagblad-journalist Gunnar Hultgreen har hatt 96. gate som base i sin tid som USA-korrespondent.

- Jeg kan i utgangspunktet anbefale alt ved Upper West Side. Ikke minst er det rimeligere å handle her enn i Midtown. Det finnes mange små, koselige butikker og en bråte spennende spisesteder, sier han.

Lengst nord, på Columbia-universitetets breddegrader, vil du støte på et par sagnomsuste sådanne. Mellom 113. og 114. troner The West End, angivelig beatbevegelsens fødested, med øl oppkalt etter Jack Kerouac.

- Det har iallfall sitt å si for trafikken, kommenterer legeparet Dan og Andrea tørt over hvert sitt glass.

På motsatt side av Broadway ligger Tom's Restaurant - eller "Tom's Diner", som Suzanne Vega omdøpte den i låta hun skrev like etter Lennon-mordet. Dessverre er det ingen vindusdamer som retter på skjørtet akkurat nå. Men den gjengse sitcom-fan kan nok levende forestille seg Kramer buse inn og avbryte George og Jerrys evinnelige "Seinfeld"-passiar samme sted:

- Giddy up!

Reisefakta

* New York City består av fem boroughs: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx og Staten Island. Manhattan-bydelen Upper West Side regnes i dag fra Columbus Circle i sør til 110. gate i nord, avgrenset av Central Park i øst og Riverside Park i vest. Her bor de intellektuelle, kreative og pengesterke. Dette gjenspeiles i et høyt utviklet kulturliv som også besøkende kan - og får - nyte godt av.

* Turiststrømmen til NYC har sjelden vært sterkere, med 40 millioner gjester i fjor. De store hotellkjedene har svart med å skru opp romprisen. Upper West Side kan tilby det meste innen overnatting, fra rådyre Trump International Hotel til basale West End Studios ved Columbia-universitetet. Selv om West Side YMCA ved Lincoln Center er rimelig, er det neppe noe sted for bryllupsferien.

* Continental Airlines tilbyr eneste direkte flyrute mellom Oslo og New York, til en fra-pris på 4100 kroner. Iceland Air via Reykjavik ligger på samme nivå, men blir billigst gjennom student- og ungdomsselskapet Kilroy Travels. Sistnevnte opererer ellers med temareiser myntet på dem som aldri får nok av dramaseriene "Sopranos" og "Sex og singelliv".

* Spisesteder er et viktig kapittel i historien om Upper West Side. Big Nick's (Broadway og 77.) har servert westsiders siden 1962. Like legendarisk er pølsekiosken Gray's Papaya (Broadway og 71.). USA-korrespondent Gunnar Hultgreen anbefaler asiatisk-inspirerte Ruby Foo's (mellom 77. og 78.). Et mer snobbete alternativ er Café Luxembourg (70., mellom Amsterdam- og West End-avenyene).

* Mer informasjon: NYC & Company er bra på uteliv og underholdning. Mens Lonely Planet, Rough Guide og TimeOut gjelder også her, tyr kjennere til gratisavisa Village Voice. Klassikeren mellom stive permer er E.B. Whites "Here Is New York".

* John Lennon-arven lever i beste velgående, 25 år etter hans død. I sommer ble det satt opp Broadway-musikal basert på mannens liv og tekster. Upper West Side er et egnet sted for musikkelskere som sådan. Lincoln-senteret omfatter både Metropolitan Opera House og The Juilliard School. Ved 92. gate troner den sagnomsuste jazzklubben Cleopatra's Needle.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning