Brodder og sklisikre sko

Slik unngår du å tryne på isen

Her er tipsene du trenger for å holde deg på beina i vinter.

KJETTING PÅ BOKS: Gjør som bilførere gjør med dekkene og spray for eksempel Snow grip under skoene når det er glatt. Dette brukes normalt til biler og kjøretøyer som står fast på glatt føre, men fungerer også fint som fotfeste. Produktet fjernes med dekkvask.
KJETTING PÅ BOKS: Gjør som bilførere gjør med dekkene og spray for eksempel Snow grip under skoene når det er glatt. Dette brukes normalt til biler og kjøretøyer som står fast på glatt føre, men fungerer også fint som fotfeste. Produktet fjernes med dekkvask. Foto: Foto: PRODUSENTEN/LILLE VINKEL SKO.
Publisert Oppdatert

Er du redd for å falle på isen når du må ferdes ute, har du alle grunner til det. Hos Oslo Legevakt er de nemlig klar i sin tale: Det er fallskader og brudd som holder dem absolutt mest travelt opptatt i disse dager.

Likevel finnes det massevis av smarte triks du kan benytte deg av for holde deg på beina i vinter.

Slik sklisikrer du skoene til både hverdag og fest:

Gå for gummisåler

Veldig mange av skoene som er å få kjøpt i norske skobutikker er produsert i land som ikke deler samme klima som oss - og hvor både snø og is er temmelig fjernt.

- Såler i både plast og ikke minst lær er jo kjempeglatte i utgangspunktet, forklarer Marie Haugen Bævre hos skobutikken Lille Vinkel i Oslo til Kvinneguiden.

- Om vi snakker rene såler, så er det absolutt mest sklisikre materialet rågummi.

Bævre råder deg til å kjenne på sålen når du skal kjøpe sko.

- En såle av rågummi bør være mest mulig myk og seig, da sitter den bedre på underlaget, også på glatt snø og is.

Brodder til hverdagen

Mange forbinder brodder med gamle damer som vil unngå lårbeinsbrudd på glattholka. Og selv om det kanskje ikke er det mest sexy å trippe rundt i, så er ekspertene skjønt enige om at ingenting holder deg så stødig på isen som nettopp brodder.

- Er det skikkelig glatt, anbefaler jeg å investere i brodder, sier Sissel Lien hos Shoelounge.

- Det finnes mange ulike typer brodder på markedet nå, sier skomaker Ada Falstad hos Adas Skomakeri i Fredriksstad til Kvinneguiden.

- Brodder er ikke bare lenger bare store og klumpete, men fåes nå i mange ulike størrelser og typer. Noen er laget for å festes på hælen, og er ofte litt grovere og større, mens andre igjen er mindre og nettere, perfekte til å feste under fronten på skoen, og passer selv på høye hæler.

Hos Grændsen Skotøymagasin i Oslo har de merket en økt forespørsel etter brodder hittil i vinter.

- Jeg tror mange er blitt flinkere til å sikre seg mot knall og fall, og blåser i om det ser litt tantete ut, sier butikkansatt Malin Sørensen.

Brodder for fest

STØDIG: Det er ikke bare gamle damer som kjøper brodder.
STØDIG: Det er ikke bare gamle damer som kjøper brodder. Foto: FOTO:Nordic Grip

Mange som i hovedsak beveger seg i byen velger å gå for typen sandpapirbrodder.

- Vanlige brodder blir glatte inne på gulv, og kan skade gulvet. Mens med sandpapirbrodder slipper man å ta dem av seg om man skal inn fra gata og i en butikk, forklarer Sørensen.

Et annet alternativ er mini-brodden - eller "party-brodden" som den også kalles.

- Denne brodden gjør det kult å gå trygt på isen, mener Bævre.

Spray-på feste eller kalosjer

Om du fortsatt ikke er overbevist når det kommer det brodder, finnes det også mange andre alternativer som holder deg på beina i vinter.

PARTY-BRODDER: Disse minibroddene koster bare 69,- paret, og er små nok til å alltid ha i veska.
PARTY-BRODDER: Disse minibroddene koster bare 69,- paret, og er små nok til å alltid ha i veska. Foto: FOTO: Nordic Grip/Produsenten
MINIBRODDER: Disse broddene roper ikke akkurat pensjonist.
MINIBRODDER: Disse broddene roper ikke akkurat pensjonist. Foto: FOTO: Produsenten.

1. Anti-gli på boks

Dette er minikuler av plast som skal blandes med lim og smøres rett på skosålen for å gi bedre feste på glatt føre.

2. Kalosjer

Kalosjer, i likhet med brodder, har fått en renessanse de siste årene. Kjøper du noen med pigger, er du ekstra sikker på å holde balansen.

3. "Kjetting på boks"

Gjør som bilførere gjør med dekkene og smør Snow grip under skoene når det er glatt. Dette brukes normalt til biler og kjøretøyer som står fast på glatt føre, men funker i følge mange også fin-fint som fotfeste også. Produktet fjernes med dekkvask.

Legg på en ny såle

Ett annet alternativ for å gjøre skoene dine mer sikre på vinterføre, er å få lagt på nye såler.

- Både pensko, støvletter og andre sko som er produsert i land som Italia eller Spania, er ikke laget for samme forhold som vi har her i Norge på vinteren, forklarer Falstad.

KALOSJER: Jo da, du kan gå ut i hæler i vinter. Drar du på et par kalosjer fra Swims går du stødig.
KALOSJER: Jo da, du kan gå ut i hæler i vinter. Drar du på et par kalosjer fra Swims går du stødig. Foto: FOTO: Produsenten

Lekkert fottøy med høye hæler har ofte såle av lær, noe skomakeren advarer mot på holka.

- Disse er noe av det glatteste du kan legge ut på isen i, forklarer Falstad.

- Og ikke bare er hæler på pensko ofte av lær, men de er som regel helt glatte på undersiden, uten noen slags form for mønster.

En skomaker vil kunne hjelpe deg med å få lagt på en tynn såle av gummi istedet.

- Selv om du ikke er så stødig som om du har satt på brodder, så går du garantert tryggere på gummisåler enn på noen som er laget av lær.

Hastverk er lastverk

Det er en myte at det bare er gamle damer og pensjonister som sklir og faller på glatte fortau.

- Selv om vi selvsagt får inn en del eldre som har falt, ligger faktisk overvekten fallskader og brudd når det gjelder å tryne på isen hos yngre personer som enten er skodd helt feil for føret ute, eller som skal skynde seg avsted forklarer seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt, Knut Melhuus, til Kvinneguiden.

- Det er for eksempel ikke overraskende at de fleste av disse skadene forekommer i helgene, når folk både har pyntet seg med glatte pensko, og i tillegg har noen øl innabords.

Melhuus forklarer at de vanligste skadene etter fall på glattisen er brudd i håndledd, ankel eller skulder.

- Og til de som synes det er litt "tantete" med brodder kan det være greit å tenke på at noe så "lite" som et håndleddsbrudd som oftest medfører fem uker med gips, og kanskje et helt år før du har tilbake full styrke og funksjon i hånden.

Les også:

Disse vinterskoene er både varme og tøffe

Er du skyldig i noen av disse skjønnhetstabbene?

Ta denne testen før du kjøper løpesko

Slik kler du deg slankere

LØPING PÅ GLATT FØRE: Det finnes brodder som er perfekte til å bruke på løpeskoene. Forhør deg på sporstbutikken.
LØPING PÅ GLATT FØRE: Det finnes brodder som er perfekte til å bruke på løpeskoene. Forhør deg på sporstbutikken. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning