Vi er mest fornøyd med sexlivet

Norge troner på sex-toppen i Norden. Finn ut hvorfor!

Publisert Oppdatert
Over halvparten av alle nordmenn er fornøyd med sexlivet. Det viser undersøkelsen "Sex og kondom og sånn" utført av YouGov for RSFU.

Undersøkelsen viser at 53 prosent av nordmenn er fornøyde med sexlivet sitt, og dette plasserer oss på toppen i Norden etterfulgt av Sverige med 49 prosent, Finland med 49 prosent og Danmark med 48 prosent.

I tillegg til å være på topp, er vi også enda mer fornøyd i år enn i fjor. I fjor svarte 1 av 4 nordmenn at de var misfornøyde med sexlivet, mot 1 av 5 i år.

Snakker om sex

Skal vi tro undersøkelsen, er det ikke sengeprestasjonene, men snakketøyet som sender oss til topps på listen. Nordmenn er nemlig de flinkeste til å snakke om sex.

Les også: Derfor er sex sunt

Les også: Menn dater alenemødre

Les også: Derfor dør forholdet- Det er gledelig å se at nordmenn både tør å snakke med partneren sin om sex - og at det har gitt resultater. For selv om vi har fått et samfunn og en mediehverdag som kan oppleves som svært "sexifisert", har det fortsatt vært et emne som mange synes har vært både vanskelig og pinlig å snakke om. God kommunikasjon er viktig for et godt sexliv - som igjen er viktig for god helse, sier allmennlege og styreleder i RFSU, Kjell-Olav Svendsen.

Undersøkelsen viser at 56 prosent syns det er lett å snakke med partneren sin om hvordan de vil ha sex. I tillegg svarer 70 prosent at de prater om sex "fordi god kommunikasjon er viktig for å forstå hverandre og ha et godt sexliv" . Hva vi snakker om er nærmere bestemt "alt mulig som tirrer opp stemningen" (53 prosent), "hvordan vi vil ha det i senga"(36 prosent), "deler fantasier " (24 prosent) og "hvor man liker å ha sex" (23 prosent).

Ja til hjelpemidler, nei til kondom

- Av de som har hatt sex, ser vi også at mange tør å ta i bruk hjelpemidler som er med på å heve opplevelsen. Mest populært er massasjeolje som 32 prosent oppgir å bruke, rett foran glidemiddel (31 prosent) og vibrator (30 prosent). Det viser at nordmenn ikke er fornøyd med å hvile on top, men tar i bruk hjelpemidler for å bli enda bedre, sier Tone-Berit Lintho i RFSU.

Selv om Norge er på sex-toppen i Norden scorer vi ikke like høyt når det gjelder kondombruk. 18 prosent av nordmenn oppgir kondom som det prevensjonsmiddelet de bruker oftest, mens tallet for Danmark er 17 prosent, Sverige 20 prosent og Finland 22 prosent. Av alle deltakerne i undersøkelsen er det nordmenn mellom 20 og 35 år som er de aller dårligste til å bruke kondom. Mens de aller yngste overrasker med gode tall.

- Jeg må virkelig berømme de yngste når det gjelder kondombruk, sier Tone-Berit Lintho i RFSU.

- Man hører ofte at de unge er sløve og lite opptatt av konsekvenser, men når det gjelder å bruke kondom er aldersgruppen 15 til 19 år de flinkeste. Det er aldersgruppen 20 til 35 år som er verstingene her. Kanskje de føler at de er så erfarne at de tør å ta flere sjanser, spekulerer Lintho.

Får aldri nok

Det er tydelig at nordmenn både er opptatt av, og fornøyde med sexlivet sitt. 65 prosent mener sex er viktig for dem, og så mye som 72 prosent har hatt samleie i løpet av de siste tre månedene.

Dessuten er vi flinke til å ta med sexpraten ut av senga.

- 70 prosent snakker om sex på soverommet, naturlig nok. Men undersøkelsen viser at vi også snakker om det mens vi pusser tennene eller over en kaffekopp i stua, sier Lintho.

Det sier noe om at vi tar med oss sexpraten ut av selve akten og er flinke til å snakke om hvordan vi har det sammen.

Men blir vi aldri mette på sexprat?

- Nei, sier Lintho tvert. Det kommer vi aldri til å bli. rfsu220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning