Vennskap som varer

BFF eller bare en kortvarig venn?

Fem tegn på at vennskapet vil vare.

BFF: Best friends forever? Det er noen kjennetegn ved vennskap som varer.
BFF: Best friends forever? Det er noen kjennetegn ved vennskap som varer. Foto: FOTO: GettyImages
Publisert Oppdatert
BESTEVENNER: Klinisk pyskolog Tove Helene Edvardsenmener at det å være bestevenn handler om å prioritere og tilstedeværelse.
BESTEVENNER: Klinisk pyskolog Tove Helene Edvardsenmener at det å være bestevenn handler om å prioritere og tilstedeværelse. Foto: FOTO: Privat

Du har akkurat møtt en ny venninne, og dere har det skikkelig gøy sammen. Men vil det vare? Og hva med barndomsvenninna som du føler et bånd til på grunn av alt dere har opplevd sammen. Vil hun være en del av livet ditt om noen år?

Mye skjer med vennskap gjennom livet. Noen ting er tilfeldig, som at noen flytter. I noen tilfeller forsvinner venner fordi dere ikke har noe å snakke om lenger. Men noen venner varer hele livet. Tenk om du visste det med en gang. Hvilke venner er de virkelig gode, de som alltid kommer til å være der?

Det er noen kjennetegn på vennskap som varer gjennom mange år. I mange tilfeller er det ikke avgjørende å unngå å krangle, men snarere hvordan dere krangler.

- Konflikt og uenighet kan dukke opp i langvarige vennskap. Det å håndtere dette på en god måte definerer hvordan krangelen, eller vennskapet ender, sier klinisk psykolog Tove Helene Edvarden til Kvinneguiden.

Visste du at Norge er et av de landene med høyest antall nære venner? I alle fall om vi skal tro SSB sin rapport om sosiale forhold fra 2009. Men rapporten viser at vi nordmenn har en lav besøksfrekvens, på det området blir vi slått ned i støvlene av land rundt Middelhavet.

Med andre ord er vi gode på nære vennskap, men vi henger ikke med vennene så innmari ofte.

Forskning viser at de med nære vennskap i ungdomsårene og gjennom voksenårene har mye mindre angst og depressive symptomer.

Så det er god grunn til å pleie de vennene du har på en god måte. Hvordan?

Her er fem tegn på at et vennskap vil vare:

1. Investering i tid

Edvardsen trekker frem investering i form av tid, oppmerksomhet og emosjonell og praktisk støtte som viktige grunnstøtter i langvarig vennskap.

GODE VENNSKAP: - Det er fint med vennskap der du kan slappe helt av i den andres selskap, sier coach Marit Biong.
GODE VENNSKAP: - Det er fint med vennskap der du kan slappe helt av i den andres selskap, sier coach Marit Biong. Foto: FOTO: Privat
Å invitere ei venninne på en kaffe som start på dagen eller en gåtur i parken er mye bedre enn å vente på at muligheten for en helkveld byr seg.
Tove Helene Edvardesen

- I ulike perioder, som ved intensive jobb/studieperioder eller når man får barn, kan tid til venner ofte bli nedprioritert. Gode vennskap tåler at dere ikke møtes så hyppig i kortere perioder, men hvis vennskapet skal bevares over tid, er det klokt å investere tid og oppmerksomhet i forholdet, sier Edvardsen.

Edvardsen har jobbet som psykolog i over seks år og er spesialisert innenfor blant annet klinisk psykologi, forskning og terapi.

Marit Biong jobber som partner og coach i Coachingklinikken AS. Hun har førstehånds kunnskap om utfordringene livet innebærer for både barn, ungdom og voksne.

Biong er enig i investering av tid som et tegn på et sunt vennskap:

- Vi vet hvor godt det er å kunne være noe for en annen. Det er så fint å kjenne gleden i å kunne være en støtte, i å kunne slappe av helt i en annens nærvær, å ha det moro sammen, være helt åpne og vite at dere er der for hverandre fordi dere har vist det gang på gang , sier hun til Kvinneguiden.

Biong påpeker at det er trygt og godt for mennesker å ha lange vennskap - dersom vennskapet er sunt og begge parter føler at det er oppbyggelig.

- Gode vennskap kan bygges uansett når i livet dere treffes. Det viktige er at du kan være deg selv, og at begge parter kan gi og få oppmerksomhet og kjærlighet av den andre, sier hun.

2. Opplevelse av fellesskap og likeverd

Edvardsen mener at opplevelse av fellesskap og likeverd er blant de viktigste forutsetningene for et langt vennskap.

- Vennskap er ikke bare basert på den ene personens ønsker og behov, men på begges, samt respekt for hverandres likheter og ulikheter.

Psykologen trekker frem at mennesker som deler verdier, erfaringer, holdninger og interesser tiltrekkes av hverandre, både i kjærlighet og vennskap. Her kommer gjerne ”like barn leker best”-fenomenet inn.

- Nære vennskap handler mye om å kjenne seg igjen og speile seg i hverandres egenskaper, som vi typisk gjør med de vi ligner mest på, sier hun.

Biong poengterer at vi stort sett har det bra når vi lever i tråd med våre verdier, men ikke hvis vi lever på tvers av dem. Siden vi ofte bruker mye tid med venner, er det lettere hvis det som er viktig for oss, også er viktig for dem.

- Så kan vi jo selvsagt være nysgjerrige og lære mye av å finne ut hvorfor noen har andre verdier, og dermed få kunnskap og erfaringer som kanskje gjør at vi utvikler og endrer oss, sier Biong.

Det at noen vennskap holder og andre ikke, avhenger av vennskapets betydning.

- Er det for eksempel bare ett av mange vennskap for én av dere, er det selvfølgelig lettere å bryte kontakten enn dersom vennskapet betyr mye for begge parter, poengterer coachen.

3. Dere deler alt med hverandre

- Det er viktig å vite at dere har hverandre både i lette og tunge stunder, sier Edvardsen.

- Det vi først tenker på med ekte vennskap er kanskje det å holde sammen og støtte hverandre i gode og dårligere tider. Da må man være lojal, det vil si ha evnen til å støtte den andre selv om det går på bekostning av en selv, sier Biong.

 - Det er viktig for oss mennesker å ha lange vennskap. Noen å dele historier, erfaringer og minner med. Dette fungerer som lim i et vennskap. Det er i langvarige vennskap vi kan bygge tillit over tid, sier Edvardsen.

4. Dere har en åpen dialog

Edvardsen trekker frem god konflikthåndtering som tegn på åpen dialog. Det kan bety at dere er trygge nok på hverandre til å være ærlige om egne meninger, uttrykke uenighet eller sette grenser, som kan føre til at dere av og til krangler.

- Konflikt og uenighet kan tross alt dukke opp i langvarige vennskap. Det å håndtere dette på en god måte definerer hvordan krangelen, eller vennskapet ender, sier psykologen.

- Ved å være innstilt på å snakke om vanskeligheter eller ting du reagerer på i vennskapet, kan feiltolkninger og misforståelser unngås, sier Biong.

Hun understreker at hvis vennskapet betyr mye for deg og du virkelig er glad i din venn og setter pris på hens egenskaper, så er det viktig å snakke ut om hva dere egentlig krangler om. For da kan dere finne ut om det er noe dere kan rydde opp i, eller om det er noe dere rett og slett må akseptere at dere ikke er enige om - og dermed la ligge.

- Vi er forskjellige mennesker med ulik bakgrunn og oppfatninger om verden. Derfor er det er nyttig å bli kjent med den andres "kart og terreng" så dere slipper unødige kollisjoner, sier coachen.

Videre poengterer hun at hvis du snakker om og spør om hva som er grunnen til at den andre reagerer som hen gjør før du reagerer negativt, vil du lettere forstå den andres ståsted og reagere rasjonelt.

5. Dere sier alltid sannheten.

- Det er viktig å vise lojalitet og tillit i et langvarig vennskap, påpeker Edvardsen.

Det er også viktig at to venner er enige om dette punktet. Noen tror nemlig at de gjør en god gjerning, og dermed er en bedre venn dersom de ”sparer” deg for sannheten.

- Hvis venner har forskjellige verdier, for eksempel at ærlighet er svært viktig for den ene, mens det å beholde god stemning er viktigst for den andre, så kan det lett føre til misforståelser og konflikter som gjør at vennskapet ryker, påpeker Biong.

Kan dere være ærlige med hverandre, kan du imidlertid ha en venn for livet.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning