Unngå eks-trøbbel

Slik finner dere riktig balanse etter forholdsslutt.

Unngå eks-trøbbel
Unngå eks-trøbbel
Publisert Oppdatert
Det virker kanskje uendelig fjernt og nærmest uvirkelig, men en gang var dere hverandres bestevenn. Nå er dere knapt på talefot og kun de aller mest nødvendige meldingene slipper gjennom muren av bitterhet, sinne og forsmått kjærlighet.

Kanskje du synes at eksen din er en idiot som tilhører din fortid, men det er en idiot som du, særlig hvis dere har barn sammen, muligens må forholde deg til i fremtiden.

Derfor er det smartest dersom dere kan få et godt forhold til hverandre.

Se fremover

Parforholdsekspert og forfatter av boken "Du och ditt ex - om relationen efter relationen", Nicolas Jacquemot, sier til Aftonbladet.se at det faktisk er mulig å få et godt forhold til ekskjæresten.

Les også: Kom deg over eksen

Les også: Fysisk kjærlighetssorg

Les også: Venner med eksen- Det er ikke uvanlig at den ene parten vil hevne seg og gjøre seperasjonen vanskeligere ved å søke konflikter og være uenig, sier han.

Men han understreker samtidig at man ikke bør fokusere på hvordan bruddet skjedde da det viktigste er hva dere gjør etterpå.

Balanse

Det kan være en vanskelig balansegang med mange fallgruver:

- Kommunikasjon blir vanskelig når begge er såret, og det kan være tungt å handle og tenke konstruktivt, sier han.

En typisk feil er å hevne seg ved å tabbe seg ut eller la være med å kommunisere overhodet.

- Selv om man ikke selv ville skilles blir man nødt til å akseptere det og handle ut i fra det for å komme videre, forklarer eksperten.

Det er selvsagt vanskeligere når skilsmissen kom på grunn av et svik og om en eller begge føler sinne enn hvis bruddet var en felles beslutning hvor man kan fortsette å være venner etter dette. Sistnevnte situasjon er derimot en risikabel situasjon hvor det kan være vanskeligere å la andre komme inn i hverandres liv på et senere tidspunkt.

For den som er bitter og såret, råder Jacquemot å snakke med venner og å fokusere på de gode tingene som barna, jobben, hobbyer og muligheten for å møte en ny person.

5 råd til de nyseparerte

1. Informer venner og familie samtidig. Snakk sammen om hva dere vil si og forbered svar. Unngå å tvinge dem til å velge side.

2. Ikke trekk barna deres inn i separasjonen. Ikke snakk dårlig om eksen mens de hører på. De har bruk for begge foreldrene.

3. Finn et vennskapsnivå som passer dere. Det kan for eksempel være å møtes ofte eller et par ganger i året.

4. Ikke fortell alt til din eks, særlig i starten hvor det ikke er så tydelig følelsesmessig avstand til kjærlighetsforholdet dere hadde før.

5. Søk hjelp. Ikke vær redd for å snakke med en familieterapeut hvis dere står fast.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning