Venner med eksen?

Er det egentlig mulig? Hvordan skal man i såfall klare det? Her har du tipsene!

Publisert Oppdatert
Hvordan man skal kunne være venner med eksen vil naturlig nok avhenge av hvordan bruddet oppsto, og hvem som brøt ut. I mange tilfeller kan man spørre seg om det er naturlig og ønskelig at man fortsetter å være venner. Hvorfor ønsker noen fortsatt å omgås som venner etter at kjærlighetsforholdet er slutt?

Skjulte agendaer varer ikke

Psykosyntese terapeut og coach, Mariann Marthinussen ved Lev ditt liv og Life Art Academy mener det vil være mulig å beholde vennskapet når begge har kjærlighet nok til den andre, klarer å se forbi bruddet, og ville den andre alt godt. Da må begge kunne legge vekk egne sårede følelser og bearbeide disse utenfor forholdet.

- For å beholde vennskapet må det være et gjensidig ønske om å holde kontakt etter at den romantiske relasjonen er over. Dersom en i forholdet i skjul håper at gjennom et vennskap skal de finne tilbake til hverandre, når den andre ikke ønsker et forhold, vil dette slite, og gjøre et vennskap anstrengt og vanskelig. Skjulte agendaer vil aldri vare i lengden, sier Marthinussen.
 • Venner etter brudd
 • Når eksen treffer en ny
 • Slik glemmer du eksen

 • - Gi slipp

  I mange tilfeller er man så redd for å la personen man var så glad i forsvinne ut av ens liv. Dette kan skape problemer ekskjæresten finner seg en ny partner:

  - Dersom du har problemer med å la ekskjæresten forsvinne ut av livet, må du se på hva det er du søker etter. Hva var det kjæresten ga deg? Og hva gir det deg nå? Hvilke kvaliteter hadde han som gjør at du ønsker å holde fast? Kjærligheten kan aldri holdes fast, den trenger frihet for å vokse, så det vil aldri fungere å klamre seg til noe som ikke er et gjensidig ønske, mener coachen og fortsetter;

  - Det å få ny kjæreste vil gjøre at du må være ærlig med relasjonen til eksen og hva den gir deg. Hvordan ønsker du at dette skal være i forhold til ny kjæreste, hva er viktigst for deg? Hvordan man takler en ny kjæreste er individuelt. Dersom den som bryter ut er den som først får kjæreste, kan dette være vondt å håndtere for den som sitter igjen med fortsatt sårede følelser. Aksept er nok en gang stikkordet å gi slipp på det som var. Sørg gjerne, men forsøk å gå videre og ikke bli i sorgen, sier Marthinussen.

  Er det greit?

  Om det er akseptabelt å være venner med eksen må hver og en vurdere. Det er ingen andre enn deg selv som har rett til å mene noe om dette.

  - Spørsmålet blir; hva gir vennskapet deg? Gir det mer lykke enn utfordringer er vel svaret gitt. For noen gir det en trygghet og frihet i å kjenne at en kan gå videre som venner, og ønske hverandre alt godt videre. For å kunne gjøre det, må en gjøre seg ferdige med sårede følelser og egoisme, råder coachen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning