Venner med fordeler

Kan man ha et seksuelt forhold til en venn uten å bli romantisk involvert?

Publisert Oppdatert
Du vet han kompisen du har som du kan snakke med om alt mulig, som du kan le med, som du kan trene med, som du kan tulle med og som du også kan ha sex med.

Hvor lenge er det i det hele tatt mulig å ha et slikt forhold til en venn?

Uten romantikk

Solveig Nordanger ved nettstedet Voksenlek.no mener det er mulig å opprettholde det gode forholdet - så lenge kommunikasjonen og åpenheten er til stede.

Les også: Kosevenner og andre venner

Les også: Når venninnene ikke liker kjæresten din

Les også: Over eksen fort som f...- Det går, men det er ofte en vanskelig balansegang. Jo lenger det varer, jo større er muligheten eller faren for at romantiske følelser utvikles. Det er viktig å tenke på at sex er intimitet. Man deler og viser seg sårbar. Dessuten er jo denne vennen i utgangspunktet sikkert noen man trives sammen med, og for mange vil nok et ønske om å tilbringe mer tid sammen dukke opp, sier hun.

Nordanger mener det er forskjellige grunner til at vi velger å ha slike venner.

- For noen vil det i faser av livet føles enklere å ha et forhold av denne typen. Dette kan skyldes ulike ting som for eksempel at man ikke føler at man har tid til et etablert forhold. Eller kanskje man vil bruke tiden på egne sysler. Det at man slipper forpliktelsene og kravene et kjæresteforhold har, samt de utfordringene et samliv byr på kan også være en årsak. Nyskilte mennesker kan ofte føle at de får beholde friheten de har blitt gitt, samtidig som de får dekket behovet for nærhet og sex. For andre handler det om muligheten om å ha sex med flere, noe som sjelden lar seg gjøre i etablerte forhold.

Det finnes både fordeler og ulemper ved et slikt vennskap.

- Det som er positivt er at du slipper å være på leting. Du får også nærhet av en fast partner man er kjent med og trives med. Avtalene er ryddige og klare, og så lenge begge parter holder seg til disse kan det fungere veldig greit. Faren og ulempen er at jo lenger man blir i et slikt forhold, blir sjansene større for at romantiske følelser dannes. Noen bruker en slik ordning som en "hvilepute" dersom man egentlig ønsker en kjæreste. En utfordring er også at når slike forhold tar slutt kan ofte den ene føle seg avvist og såret. Da kan det være vanskelig å bevare vennskapet. Sjalusi er også et faremoment som kan inntreffe og det er viktig med god kommunikasjon og åpenhet fra begge parter, mener Nordanger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen