Nære vennskap

Du kan få sterkere bånd til venninnen enn til partneren

Bestevenninnen gir deg noe kjæresten ikke gjør.

De gode vennskapene har helsebringende effekter ved at du får støtte, det aktiviserer deg og får deg ut av dårlige tenkebobler.
De gode vennskapene har helsebringende effekter ved at du får støtte, det aktiviserer deg og får deg ut av dårlige tenkebobler. Foto: Foto: GettyImages
Publisert Oppdatert

Du flytter, kaprer drømmejobben, blir dumpa, dumper, får ny kjæreste, eller kanskje du skal ha ditt første barn. Hvem er det du deler nyheten med først?

Mange vil nok svare en venninne. Men hvorfor er det sånn at vi kan føle et sterkere bånd til vår beste venninne enn til kjæresten?

- I et livsløpsperspektiv kan du ha hatt fire giftemål og én god venninne. Objektivt sett vil venninneforholdet derfor oppleves som sterkere og mer varig enn en partner.

Det forteller psykolog Andreas Løes Narum. Han har lang erfaring med klinisk arbeid med både par og enkeltindivider. Han opplever ofte kvinner fortelle at de får noe annet fra venninnen enn av partneren.

- Det handler om en nærhet, og det er mulig å snakke om ting med venner på en annen måte.

Treff venninner med god samvittighet

Vi trenger venner hele livet, men både behovet og tiden vi har til rådighet endrer seg med årene. Forskning viser blant annet at nære vennskap i tenårene kan gi langsiktig positiv effekt, og avgjøre hvor god fysisk helse vi har som voksne.

Psykolog Andreas Løes Narum
Psykolog Andreas Løes Narum Foto: FOTO: Privat

Og nettopp det kan Narum støtte:

- Jeg tror at du i ungdommen er i en av de fasene i livet hvor det er aller viktigst med støtte fra venner. Du forandrer deg, og det skjer mye.

Psykologspesialist, foredragsholder og skribent Kristina Moberg kan fortelle at det er funnet opptil flere helsefordeler med vennskap. Hun definerer vennskap som evnen til å hente støtte hos et annet menneske, og venninner kan gi deg både støtte, glede og fine opplevelser.

- Vennskap har vist seg å beskytte mot negativt stress, både fysisk og psykisk. De gode vennskapene har helsebringende effekter ved at du får støtte, det aktiviserer deg og får deg ut av dårlige tenkebobler, forklarer Moberg.

Nærhet, lojalitet og nysgjerrighet

Psykologspesialisten forteller at venner er de første, viktige relasjonene vi skaffer oss utover familien, men tiden vi vier dem vil naturligvis variere gjennom livets mange faser.

- Uten venninner vet vi at livet blir tungt, og vi trenger vennskap for selskap, støtte og for å føle oss nyttig og god, forteller Moberg.

Psykologspesialist Kristina Moberg.
Psykologspesialist Kristina Moberg. Foto: FOTO: Renate Torseth

Narum legger til at venninner kan tilby hverandre ting som menn ikke kan. Og en åpenbar ting er at kjærligheten er betinget til et eksklusivt forhold, du kan gjøre det slutt.

- Du kan også ”gjøre det slutt” med venner, men det er ofte mer dramatisk, og skjer veldig sjeldent. Partneren din kan reise på byen og finne seg en annen, men det fungerer ikke på samme måte i vennskap.

Og at venninner er nysgjerrig på hverandres liv, viser nærhet, er lojale og opplever at vedkommende er der over tid, er det viktigste i et vennskap, tror Narum.

- Ja, i vennskap er det sjeldnere man sårer hverandre, og vi har ikke like høye forventninger. Sånn sett er det lettere å være en god venn enn en god kjæreste. Du trenger ikke levere kvalitet hele tiden, bare nå og da, mener Moberg.

Kjærligheten går, vennskap består

Og det er kanskje slik om Carrie sa i Sex and The City ”They say nothing lasts forever. Dreams change, trends come and go, but friendships never go out of style."

- Vennskap er ofte mer varig, og ikke betinget på samme måte som forholdet til en kjæreste, sier Narum til Kvinneguiden.

Han forteller at følelsen av at dere er der for hverandre er en kjerne i alle gode relasjoner, og den blir sterkere jo tryggere du er på venninnen.

Det er en god følelse å vite at noen andre er der uansett hva som skulle skje. Enten det er skilsmisse, død, fødsel, bryllup eller at du bare trenger selskap.

- Gode vennskap handler om kjærlighet, gode følelser og en relasjon som er skapt over tid. Jenter er veldig glad i sine venninner, og kan bli enda mer knyttet og lojale mot dem, enn mot sin partner, tror Moberg.

Vedlikehold vennskapene

Ulike vennskapsfaser

- Ungdomstiden handler ofte om å finne på morsomme ting sammen, utforske livet og støtte hverandre. Du kan ha perioder hvor du bytter venner, fordi du selv er sosialt søkende og på let etter din egen identitet. Dersom det er ett stadiet i livet ditt hvor du trenger venner ekstra mye, må det være som tenåring.

- I ung, voksen alder er det mange som flytter hjemmefra, studerer og får seg jobb. Gamle, kjære barndomsvenner kan i denne fasen bryte lag, noe som kan innebære savn. Men i denne fasen er det stort sett akseptert at du har flere gode venner, og at du i perioder har andre prioriteringer.

- I småbarnsfasen er vennskap veldig viktig, men tiden er også preget av lite tid. Vennskapet endrer ofte karakter fordi man møtes sjeldnere, selv om noen er flinkere til å prioritere tid sammen. I slike overganger av livet vil noen vennskap prioriteres bort, da vennskap handler om å ha mye til felles. Likevel har enkelte vennskap sterke bånd uavhengig av livssituasjon.

- I alderdom er den perioden utenom tenåringsfasen venner er spesielt viktig å ha, mener ekspertene.

Kilder: Psykologspesialist, foredragsholder og skribent Kristina Moberg, og psykolog Andreas Løes Narum.

Men vennskap vedlikeholdes ikke av seg selv, og av og til må det jobbes for å holde det gode forholdet vedlike.

- Jeg tror alle trenger variasjon i måten de forholder seg til andre mennesker på, og vi trenger relasjon til flere mennesker enn bare partneren vår. Derfor er det viktig med venner. Det er slitsomt å kun forholde seg til én person, sier Narum.

Og psykologspesialist Moberg har klare råd på hvordan du tar vare på venninnene dine:

  • Vis at du tenker på dem, også i travle perioder. Gi gjerne beskjed dersom du vet at du i en periode vil ta lite kontakt.
  • Følg med i livene deres, vær oppdatert og spør hva som skjer.
  • Vis initiativ og vær positiv.
  • Forsøk å se venninnen din, få henne til å le, og søk gode opplevelser dere kan gjøre sammen.

- Vi trenger venninner akkurat som vi trenger mat. Du har derfor all grunn til å møte venninnene dine med den beste samvittighet, avslutter Moberg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning