Singel på valentinsdagen

- Vi har blitt hjernevaska til å tro at kjærlighet bare gjelder parforhold

Det er bare tull.

«BLIR DET NOE PÅ DEG FOR TIDEN?»: Spørsmålene stilles kanskje av omtanke, men de er likevel irriterende for single å få. For hva skal du svare? «Joda, takk skal du ha. Hva med dere? Står alt bra til på soverommet der?».
«BLIR DET NOE PÅ DEG FOR TIDEN?»: Spørsmålene stilles kanskje av omtanke, men de er likevel irriterende for single å få. For hva skal du svare? «Joda, takk skal du ha. Hva med dere? Står alt bra til på soverommet der?». Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Jeg tror de fleste single lukker øynene og lar denne dagen forbigå i stillhet. Det kan jo bli litt leit, og man blir ekstra vâr for alle bildene på sosiale medier og reportasjene som dukker opp hvert år. Men det behøver jo ikke å være sånn, sier spesialist i psykologi, Eva Tryti.

Vi har samlet våre beste saker om singellivet nederst i denne artikkelen. Ta en titt!

Med 20 års erfaring som psykolog og utallige timer bak seg som samlivsterapeut har hun møtt mange single mennesker. En del av dem kunne ønske at de hadde en partner, og lurer på hvorfor ikke de «får det til».

For disse kan valentinsdagen bli en eneste svær påminner på at de ikke har funnet den rette.

Men Tryti syns vi bør tenke på en helt annen måte.

- I 150 år har vi blitt hjernevaska til å tro at kjærlighet kun gjelder parforhold, men den bor ikke bare der. Selv om du ikke har en partner, betyr ikke det at du ikke har kjærlighet i livet ditt.

...love actually IS all around

Som Hugh Grant sier i de første sekundene av Love Actually:

«Whenever I get gloomy with the state of the world, I think about the arrivals gate at Heathrow Airport.»

Montasjen av mennesker som klemmer hverandre i ankomsthallen er ikke bare en fiffig åpningsfrekvens. Kjærligheten er faktisk rundt oss hele tiden.

- Jeg mener oppriktig at kjærlighet handler om å se hverandre, ha empati for hverandre og like hverandre på et dypt nivå. Og det finnes overalt, ikke bare i parforhold, sier Tryti.

</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/love-actually-hugh-grant-uCHk114nWEUFO">via GIPHY</a> </p> </div>

Lag middag til en venn

Så i stedet for å trekke på skuldrene og ignorere at Instagram-feeden din fylles opp av rosebuketter og kleine kjærestebilder, kan du faktisk ta like stor eierskap til dagen selv om du er singel.

Hvorfor ikke feire kjærligheten du har for vennene dine, naboen din eller kusina di?

- Nordmenn er seg selv like. Mange syns det flaut å stå ansikt til ansikt, klink edru, med en venn og si at vi er glade i hverandre. Men det er kjærlighetens dag. Ta med deg en venn eller to og lag middag til dem, da vel.

Ja til filmkveld med venninner!

Hipp hurra for seksualitet, men du trenger faktisk ikke ha en «one night stand» for å oppfylle behovet for kroppskontakt heller.

Det er helt innafor å gi en skuldermassasje til en god kompis uten at det trenger å være romantisk.

En ekstra god og lang klem kan også gjøre underverker for humøret ditt.

</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/hug-hugging-OaAvWrBp2VbAA">via GIPHY</a> </p> <p> </p> <p> <strong>- Heldige er de som fremdeles har venner det er naturlig å dele en seng eller sofa med mens man ser på en film og spiser godteri. Dette er dagen å gjøre på!</strong> </p> <p>Men, som Tryti også understreker, styr unna romantiske filmer som underbygger ideen om at veien til lykke er å finne seg en kjæreste.</p> <p> <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/kommentarer/filmer-med-gode-kvinnelige-hovedroller-1659085.ece">Det finnes haugevis av andre, gode og vel så morsomme alternativer.</a> </p> <h3>- Jobb med selvbildet ditt</h3> <p>Tryti har hatt mange single klienter til behandling i sine år som terapeut. Hun forteller at <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/samliv/article1650911.ece">de fleste av dem har forestillinger om seg selv som er dystre.</a> </p> </div>

- De har kanskje blitt forlatt på en vond måte eller aldri hatt kjæreste, og tenker veldig negativt om seg selv på grunnen av det. Tenk på dette som feil i tankegangen din, hilsen meg. Det er ikke riktig. Har du det slik, må du jobbe med selvbildet ditt.

Men det finnes også de som har god selvtillit, men likevel aldri finner en partner. Og som gjerne lurer på hvorfor.

- Dette er jo gjerne folk som dater som gale. Da må vi gå litt nærmere inn på når og hvor folk egentlig finner kjærestene sine, og se på hvilke datingmarkeder klientene beveger seg i.

Noen syns det er et veldig vanskelig område i livet. Det er ingen tvil om at det er status for å mange å ha kjæreste.

Og det hjelper jo ikke å lete masse hvis du leter på helt feil sted.

Trives godt som single

Men for all del, det er veldig mange av oss som trives utmerket godt som single også.

Det er mange som ikke har lyst på en kjæreste i det hele tatt. Valentinsdagen kan likevel ha en verdi, mener Tryti:

- Bruk dagen på å feire kjærligheten, ikke parforholdet!

</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/reality-tv-valentines-day-sb2YEEm82V20w">via GIPHY</a> </p> <p> <em>Vil du lese flere saker om samliv og andre relasjoner?  </em> <a href="http://annonse.klikk.no/nyhetsbrev/">Meld deg på vårt nyhetsbrev</a> og følg <a href="https://www.facebook.com/Kvinneguiden.no">Kvinneguiden på Facebook</a>!</p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning