Samboere for første gang?

Hold på kjærligheten, vær forberedt og styr unna disse fellene. Herreeksperten har ordet.

Samboere for første gang?
Samboere for første gang?
Publisert Oppdatert
Skal du flytte sammen med kjæresten din for første gang? Det kan dere trygt gjøre, så lenge dere er realistiske og forberedt på hva det innebærer.

Bloggeren Vargas

  • Kvinneguidens Herreekspert deler små og store tanker rundt relasjoner mellom kvinner og menn, helse, økonomi og samfunn.

  • Vargas har en blogg som vil overraske deg, glede deg og engasjere deg. En blogg om livet, om døden og det i mellom.

- Er det kjærlighet, er det "passion" og begge ønsker å bo under samme tak, så er det ingen grunn til å vente. Det er som med alt her i livet, man må bruke hodet. Man kjøper ikke hus sammen etter å kjent hverandre i to uker heller, sier Kvinneguidens Herreekspert, blogger Vargas.

Les også: Du bør like å være sexy

Les også: - Ingen menn liker grinete damer

Les også: Dette gjør oss lykkelige sammenHan mener likevel at det kan være smart å ha prøvd ut å bo sammen noen uker før man kjøper sin første fellesbolig.

Fordeler og ulemper

- De kriterier jeg mener bør være på plass er at paret setter opp en samboerkontrakt og alt hva det innebærer. Da blir ingen lurt og man tar med seg det man tok inn i forholdet om det skulle bli slutt. Også hvis den ene av partene har mer gjeld eller egenkapital enn den andre, bør spesifiseres i denne kontrakten, mener bloggeren.

Den praktiske fordelen ved å flytte sammen kan være at man sparer penger på å ha én adresse fremfor to. De emosjonelle fordelene kan være at man kan legge seg sammen, og ikke minst våkne med sin kjære ved sin side. Er man i et forhold er det en ting som gjelder, det å være sammen med kjæresten sin.

- Det er allikevel svært viktig at begge er blitt 100 prosent enige om at man tar det store steget det faktisk er å stifte bo. Begge må forstå at det forplikter, sier Vargas.

Ulempene kan være at samboerskap ofte forbindes med felles gjeld, felles ansvar, felles alt.

- Allikevel kan ikke den ene eie den andre. Man må gi hverandre frihet nok til å leve hver for seg og ha venner man er sammen med, til tross for at man flytter sammen. Man mister noe av den friheten man har ved å bo alene når man flytter sammen, dette bør uansett ikke komme som noen overraskelse på noen.

Når er man klar?

Så når er man egentlig klar for å bli samboer med kjæresten? Vargas mener at man ikke trenger være "skadet" eller ha et havarert forhold bak seg for å være mer moden for dette. Alder spiller inn hos alle.

- En 20-åring kan være like smart og gjøre gode og kloke valg sammenlignet med en som nærmer seg 30 år. Jeg vil allikevel si at det er smart å ha noen år på baken før man blir samboere, med alle de utfordringer det har til man føler seg moden nok, sier han.

Samtidig handler det også om hva slags forhold man har til kjæresten for at det skal fungere å bo sammen.

- Er man glad i sin partner og begge ønsker det, er det flott om man kan få kjøpe felles bolig med den man elsker. Det kan selvsagt være en fordel at man har vært lenge nok sammen så man vet at det er en riktig avgjørelse. Man bør kjenne hverandre godt og være helt sikker på at det er en riktig avgjørelse. Noen ganger kan det være et økonomisk spørsmål. Blir det for dyrt å skaffe seg bolig, vil den trange økonomiske situasjonene gjøre forholdet vanskelig ganske raskt, sier Herreeksperten.

I tillegg skal man ikke glemme at man bør gi like mye som man ønsker å ta. Det handler om å inngå kompromiss.

- Å bli samboere kan sammenlignes med et livslangt samarbeidsprosjekt der begge bør ha like mye å si. Det er likestilling i Norge, derfor er det viktig at hver og en finner sin plass i tilværelsen der begge må være med å gi og ta for å få samlivet best mulig for begge. Ingen forhold varer uten at begge legger sjelen i å lykkes. Ingenting går av seg selv, man må gi uten å forlange noe tilbake, det er en del av det å elske noen betingelsesløst, sier Vargas.

Overlevelsestips

  • Vær snill med hverandre.

  • Vær ærlig og gjør ting dere begge har glede av.

  • Det er viktig med felles interesse.

  • Ikke hakk på hverandre for bagateller, gi komplimenter der det er fortjent.

  • Elsk med hverandre. Ikke bare ha sex for sexens skyld.

  • Bli enig fra dag en om hvordan dere løser de økonomiske utfordringen. Det er veldig viktig at begge vet hvordan den felles økonomiske situasjonene er fra måned til måned.

  • Selv om man flytter sammen er det også viktig å gi hverandre pusterom. Han bør få lov til å gå på puben sammen gutta for å drikke øl og se fotball. Hun bør få lov til å gå på jentekveld eller reise en helg på fjellet uten at det blir krangling av den grunn.

  • Gjensidig tillit, frihet under ansvar, samt å pleie kjærligheten er gode nøkkelord å ta med seg på veien inn i voksenlivet.Kjareste220.250x398

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning