Poke = flørt?

Vi bruker sosiale medier for å vise hvor lykkelige vi er. Og for å holde kjærestens ekser på avstand!

Poke = flørt?
Poke = flørt?
Publisert Oppdatert
Facebook-bruken når stadig nye høyder, langt utover å holde kontakten med nye og gamle venner. Vi har for eksempel endret vår måte å flørte og vise interesse på.

Les også: Drikker du deg tykk?

Les også: Derfor er sex sunt

Les også: Dette tiltrekkes vi av


Jill Walker Rettberg, en av Norges fremste bloggeksperter, forteller at vi alltid tilpasser oss nye teknologier.

- Da postbudet kom flere ganger for dagen så ble vi eksperter på kjærlighetsbrev, eksemplifiserer Rettberg, som er førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen.

Og da telefonen ble vanlig lærte vi oss dens spilleregler:

- Skal man spørre en søt jente eller gutt om telefonnummeret? Gi et falskt telefonnummer til den man ikke er helt sikker på? Hvor lenge skal man vente før man ringer for å ikke virke for overivrig?

Internett førte på sin side med seg online dating, som jo har blitt relativt vanlig i dag. På Facebook kan det imidlertid være vanskelig å vite hva som er flørting og ikke.

- Forskjellen med Facebook er jo at så mange i Norge er på Facebook. Det er langt i fra bare flørt som foregår der. Mens noen ting på Facebook virker veldig myntet på flørt, som for eksempel «poke», så er vel de andre vanlige flørteteknikkene å like andres poster, kommentere mye, bruke chat og så videre. Men alt dette gjør man jo med andre også, sier Rettberg.

Definerer forholdet
Tegnene på flørting kan med andre ord bli utydelige. En annen kilde til debatt er Facebook-funksjonen «relationship status».

- Det at Facebook har eksplisitte felt for "relationship status" endrer definitivt på hvordan vi viser forhold til verden, og det har nok også skapt problemer for mange. Når skal du endre status til "in a relationship" for eksempel? Det fins også historier om de som har oppdaget at kjæresten har gjort det slutt fordi kjæresten tok vekk forholdet fra Facebook uten å snakke med vedkommende først, sier Rettberg.

Hun henviser til artikkelen «Reading romance: The impact Facebook rituals can have on a relationship» i Journal of comparative research in anthropology and sociology:

- Et viktig poeng er at informantene sammenligner Facebooks «relationship status» med en forlovelses- eller giftering - en offentlig erklæring om hvordan forholdet mellom dem er. Og det er forsåvidt noe vi ikke pleier, eller pleide, å gjøre på et så tidlig punkt i et forhold, forteller Rettberg.

For mange er dette en måte å signalisere at man selv og den andre er «opptatt» for de mange Facebookvennene på begge profiler. Noe som kan gi en viss trygghet, og en følelse av at man har tatt et steg «videre». For andre kan dette føles for forpliktende å definere tidlig i et forhold.

Holder andre på avstand
- Det å legge romantiske meldinger på kjærestens vegg er også en måte å markere eierskap; ett søtt lite "I love you" eller "savner deg" betyr kanskje egentlig: fingrene av fatet, han er min!

Eksempler fra nevnte artikkel forteller om hvordan ulike mennesker bruker Facebook for å signalisere ovenfor blant annet kjærestens eks at vedkommende er i et nytt forhold. At man eksempelvis poster bilder av det nye paret sammen, poster kjærlighetserklæringer og lignende, er like gjerne myntet på eksen.

- Det kan også være litt som skryt; se hvor bra vi har det, sier Rettberg.

Den stadige tilstedeværelsen på de sosiale medier gjør det enklere å vise sin kjærlighet offentlig. På hvilke andre måter påvirker det samlivet? Samlivsterapeut Anne Karin Smith, sier at det er åpenbart at sosiale medier som Facebook preger vårt liv, og dermed også samlivet.

- Et nært parforhold lever av kontakt og nærhet. Det er den viktigste kilde til vekst og utvikling av kjærligheten og samspillet. Likevel er det nettopp den nære kontakt som også er kilde til konflikt og sårede følelser og kan derfor oppleves utfordrende og skremmende. Når det oppleves sånn, har vi en naturlig tilbøyelighet til å flykte fra kontakten, og det gjør vi gjerne ubevisst og med ulike unnskyldninger, sier Smith.

Forsterker smerten
Og her kommer de sosiale medier inn:

- Vi har fått et vell av nye fluktmuligheter som er blitt allment akseptert: "jeg må bare svare på denne", "jeg må sjekke ¿" og så videre. Dette forårsaker og skaper mange og nye utfordringer i parforholdet og kan oppleves som en ny måte å føle seg avvist på.

Samlivsterapeuten forteller at hun ikke vet i hvilken grad sosiale medier kan gjøre det vanskeligere å gå videre etter et brudd.

- Men jeg kan godt tenke meg at det gjør det. Det blir så lett å følge i livet til den andre fra utsiden. Til tross for at det kan gjøre vondt, har vi en tendens til å dvele i det som kan forsterke smerten. Især hvis man har vondt for å akseptere bruddet, vil det sannsynligvis være særlig fristende å holde seg daglig oppdatert og på den måten bidra til å holde det vonde og såre ved like, forteller Smith.


Her er 10 fakta om Facebook du kanskje ikke visste:

 • 1. Stadig flere har fått øynene opp for Facebook som et verktøy for å stalke eks-kjærestene.
 • 2. Facebook ble helt i starten kalt theFacebook.
 • 3. Det er mer enn 300 millioner aktive brukere på Facebook. 50 prosent av disse logger seg på Facebook hver dag.
 • 4. Facebook stammer fra Harvard, USA. Visste du at 70 prosent av brukerne ikke er fra USA?
 • 5. Facebook er designet for å kommunisere med venner, men har i stor grad blitt en plattform brukt til å fortelle verden om kjæresten.
 • 6. Grunnleggeren av Facebook er Mark Zuckerberg, som har blitt verdens yngste milliardær.
 • 7. I Syria er det forbudt å bruke Facebook, fordi det menes at sosiale nettverk øker risken for opprør i befolkningen.
 • 8. Det har blitt en trend å legge ut livet sitt i bilder på Facebook. Visstnok ligger det over 10 milliarder bilder der inne. Det er med andre ord ikke rart det har blitt et eldorado for snokende ekser, og andre interesserte.
 • 9. Det kreves cirka 200 servere for å drive Facebook.
 • 10. Facebook har gjort det vanskeligere for utro mennesker å drive dobbeltspill.

 • Kilde: Facebook-faq.se, Webupon.com
fb_hoyde.280x420

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning