Når venninnene etablerer seg

Har du en følelse av å bli glemt? Du er ikke alene.

Publisert Oppdatert
Det kan ofte oppleves ekstra ensomt å være den siste i vennegjengen som etablerer seg. For når vennene får nye forpliktelser som mann, barn, hus og bil, blir det gjerne mindre tid til de tingene man brukte å gjøre sammen.

Les også: Singellørdag

Les også: Skiller du deg ut?

Les også: Singel og reiselysten?


Men er løsningen alltid å finne nye venner?

Vi har spurt psykolog Margrethe Mehus ved Kirsebom Fallet AS Psykologpartner i Trondheim. Mehus kjenner igjen problemstillingen, men mener at løsningen ikke nødvendigvis er å finne nye venner.

- Løsningen kan være å gjøre det mange gjør når livet forandrer seg, nemlig se på hvilke muligheter som faller bort og hvilke nye muligheter som melder seg. De fleste har erfaring fra tidligere livsendringer, ved flytting, bytte av skole, eller når man slutter på videregående og reiser bort for å studere, sier psykologen.

Perioder med mindre kontakt
Hun forteller at mange holder kontakten tett med noen av de gamle vennene, men også finner nye venner på det stedet en er i livet og det stedet en er i verden.

- Lange og gode vennskap kan ha rom til perioder med mindre kontakt, ikke fordi noen av partene ønsker å miste kontakten, men for at det akkurat nå ikke er plass. Dette kan komme tilbake senere, poengterer hun.

Mehus forteller at det er svært vanlig å føle seg ensom når en opplever at venner begynner å prioritere annerledes.

- Problemstillingene de ufrivillig single presenterer i forbindelse med venner, er at de ikke lenger blir prioritert av venninnene sine slik de gjorde før. De forstår selvsagt at livet forandrer seg og at familie krever sitt, men hvis personen er sent ute med å etablere seg, opplever de ikke dette bare i en relasjon, men i mange på en gang, over et relativt kort tidsrom, sier psykologen.

Vanskelig sorg
Dette tapet, eller denne overgangen, som ofte er forbundet med en sorg, er ikke så lett å prate om.

- Mange føler at det ikke passer seg å bringe et slikt tema på bane når det for eksempel kommer barn inn i bildet, de føler seg egoistiske og selvsentrerte, og kanskje litt barnslige, forteller Mehus.

Hun tror det kan være viktig å fortelle dette til gode venner likevel. Vennene har ofte ikke tenkt på det og viser stor forståelse når den single presenterer det.

- Det går an å sette ord på det som er helt naturlig: Jeg savner vennskapet ditt og det fellesskapet vi venninnene brukte å ha. Jeg føler meg ofte alene nå, litt glemt. Vennskapet vårt har andre betingelser nå enn for bare ett år siden, trenger vi å gjøre ting annerledes? Selv om vi ikke kan møtes så ofte lenger, kan vi kanskje finne andre måter å opprettholde kontakten på? Telefon, Skype, sosiale medier for eksempel, eksemplifiserer Mehus.

Vonde tanker
Andre problemstillinger mange presenterer er redselen for at de ikke skal få seg kjæreste, hvis det er det de har lyst på. Eller hvis de ønsker å være singel, hvordan takler man reaksjonene fra menneskene og samfunnet rundt?

Psykologen forteller at noen kan være redd for at det er noe galt med dem.

- Oftest er det selvfølgelig ikke det, men hvis du føler at du trenger hjelp, så kontakt en psykolog, ofte er en time eller to til god hjelp. Slike perioder i livet kan være vanskelige, men hvis du opplever håpløshet og tristhet, kan det være greit å søke hjelp, råder Mehus.

Hun mener at det å være litt annerledes enn referansegruppen i perioder av livet, er en anledning til å utvikle karakteren sin. I slike perioder stiller mennesker seg ofte viktige og grunnleggende spørsmål som senere kan vise seg å være god ballast, og en trygghet.

Produktiv alenetid
Psykologen mener vi trenger perioder i livet hvor vi spør oss hvem vi er, hva vi ønsker, hvem vi vil tilbringe tid sammen med. Kort sagt gjøre opp status og stake ut veien videre. Single utvikler også evne til å være selvstendig i det voksne dagliglivet, det er mange ting det skal tas stilling til og en singel har sjeldnere noen å rådføre seg med. Det kan gjelde alt fra hva en skal ha til middag, til hvilken strømleverandør eller forsikring en skal velge, hvem som skal få hva til jul.

- Det er viktig for single å huske at dette også er arbeid, at det medfører kompetanse å sette seg inn i alt og at det kan være greit å snakke med venner og familie om det for å få råd. Hvis du skal kjøpe leilighet - ta med en venn eller to, eller i femtiåsdagen til faren din, det kan være kjipt å gå alene.

- I tillegg gir det mange muligheter til å dyrke interesser, alenetid og spennende opplevelser. Høytider, som ofte kan være vanskelige for mange single, er et godt tidspunkt å reise på og lære språk. Yoga eller dykkerskoler har åpent også i julen og rundt nyttår. Det finnes spennende musikkfestivaler, litteraturfestivaler, pilegrimsturer, fjellturer og dette er gode anledninger til å møte mennesker som er interessert i de samme tingene som deg selv, foreslår Mehus.

Hvis du ønsker en kjæreste, så er det jo aldri feil å leter der hvor interessene deres krysses.

Begges ansvar
Mange single bruker også mye tid på jobb. Noe som kan være bra hvis det bunner i en bevisst avgjørelse om at du vil gjøre en ekstra innsats nå, for å høste frukter senere.

- Men hvis det handler om å kvele ensomhet, at de på jobben lesser ansvar over på deg, så er det på tide å sette seg ned å se på hva du bruker tiden på. Noen single møter en holdning, eller har selv en holdning, om at "siden du ikke har familie er du mer fleksibel og mindre sliten". Det trenger selvfølgelig ikke være tilfellet Men samfunnet har etablert plass til litt klaging og lufting av hverdagslige gnagsår som organisering og lite søvn. Til singles tilsvarende plager er det mindre plass i lunsjpraten: Når en har passert en viss alder krever det mye tid, innsats, mot og nytenking til å finne en kjæreste hvis det er det du har lyst på, og det kan det være like tungt å komme hjem til tomt hus og stillhet som et hus med fire, hvor ungene henger i tapeten og de voksne har lavt blodsukker.

Mehus mener at begge parter har ansvar for å se på situasjonen og eventuelt tenke nytt omkring vennskapet.

Ubetenksomhet
- Noen nyetablerte kan gjøre svært ubetenksomme ting, som for eksempel å plassere den single på barnebordet i bryllupet sitt, la være å invitere den single på grilling i hagen fordi den single ikke har barn, eller å dele prisen på gaven til en felles venn på to, når det i virkeligheten er tre personer som gir: Paret regnes som en og den single på en. Slike ting blir helt feil og kan være nødvendig å ta opp.

Hun poengterer at et vennskap krever gjensidighet.

- Noen single forteller at de føler at de gir og ikke får tilbake. Dette kan gjelde både gaver og tid, og også plass til sine ting i en samtale. Det er viktig å snakke om disse tingene. Begynn forsiktig, ta utgangspunkt i at dere er i en endring og utforsk muligheter med nysgjerrighet. Vær tålmodig med hverandre, husk at i perioder med store omveltninger er det lett å gjøre feil, også overfor de man er glad i, avslutter Mehus. ensom_hoyde
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning