Når han ikke går videre

Du har som smått begynt å bevege deg videre, men eksen sliter fremdeles etter bruddet. Hva gjør du?

Publisert Oppdatert
Brudd er sjelden enkle, og særlig hvis den ene parten i utgangspunktet ikke ønsker brudd. Men hvordan skal du forholde deg til at han som en gang knuste hjertet ditt nå ønsker seg tilbake, når du selv omsider har begynt å gå videre?

Les også: Ødelagt av kjærlighetssorg?

Les også: Venner med eksen?

Les også: Når eksen treffer en ny...


Vi har spurt klinisk sosionom og familieterapeut Kari E. Holter.

- Du må virkelig snakke med ham om hans grunner for det, og tenke grundig gjennom om du selv ønsker å gå tilbake, råder hun.

Det er viktig å ta seg tid til å tenke nøye gjennom det, og være bevisst på hvor mye kontakt man skal ha i starten.

- Det vil være avhengig av hvor sikker man selv er på om man vil tilbake. Ta det varsomt i begynnelsen og legg selv premissene for hvor mye du vil tillate, sier Holter.

Du bør ifølge terapeuten få svar på følgende spørsmål;

- Hva det er som gjør at han nå vil tilbake? Hva var det som gjorde at det endte med brudd i utgangspunktet? Hva har han blitt oppmerksom på mens dere var fra hverandre? Er det noe dere kan gjøre annerledes for å få det bedre fremover?

Må overbevise partner
Og så det store spørsmålet; er det egentlig mulig å gå tilbake?

- Ja, det er det mange eksempler på. Å starte på igjen etter et brudd kan også innebære at man får et bedre forhold enn man hadde. Det kan gjøre en mer oppmerksom på hvor sårbar man kan være og at man ikke tar forholdet og den andre for gitt, poengterer Holter.

Hun mener at det hovedsakelig må være den angrende part som må vise mest initiativ og ansvar for å få tilbake tilliten etter ett brudd.

- Han må på et vis kunne overbevise partneren om at han angrer og at han virkelig ønsker henne. Det betyr at han må vise noe annet og noe mer enn det han har gjort tidligere, samtidig som han må forstå at det tar tid for den som ble sveket å få tilliten tilbake.

Minst mulig kontakt
Et annet typisk scenario er når det er du som gjør det slutt og eksen fremdeles sliter voldsomt flere måneder etterpå. Hvordan forholder du deg når han trygler om å få deg tilbake?

- Om du fortsatt er bestemt på at brudd er det riktige, er det viktig at du ikke gir eksen noen form for forhåpninger. Du må være tydelig i dine budskap og unngå å komme i situasjoner som kan være følelsesmessig vanskelige. Tenk nøye gjennom om du for eksempel skal gå på samme fest som eksen, om du skal ringe ham/henne med gratulasjonshilsen på bursdag og så videre, svare familieterapeuten.

- I slike situasjoner er det fornuftig å ha minst mulig kontakt. Det vil gjøre det enklere for begge og komme videre, slår hun fast. tilbake_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen