Når forelskelsen dør

Derfor dør den rosenrøde forelskelsen.

Publisert Oppdatert
"Jeg elsker deg ikke lenger", er kanskje noe av det vanskeligste du kan si til et annet menneske. Men sånn er det noen ganger. Forelskelsen går over, og de romantiske følelsene dør. Det trenger ikke skyldes krangling, eller store problemer i forholdet. Tilbake sitter den andre parten knust og forvirret¿ Hvorfor gikk det egentlig sånn?

Les også: Skadekontroll i forholdet

Les også: Før du gifter deg

Les også: På tide å gjøre det slutt?


Her er de vanligste grunnene til at forelskelsen dør:

Forholdet blir kjedelig
En stor grunn til at man mister følelsene for den andre parten er at forholdet rett og slett har blitt kjedelig. I et langvarig forhold er det lett å ta hverandre for gitt og gli inn i et forutsigbart rutinepreget liv. Det er riktignok komfortabelt, men ikke særlig spennende. Dette gjelder særlig par som bor sammen. Man våkner opp sammen, drar på jobb, spiser middag og ender opp i sofaen foran TV-en dag ut og dag inn.

For å bekjempe kjedsomheten i forholdet bør dere krydre det med litt spontanitet innimellom. Overrask din kjære med middag på restaurant i stedet for den kjedelige middagen han hadde forventet. Foreslå en tur utenbys en helg, eller ta initiativ til sex og kos når han minst forventer det.

Den andre nedprioriterer forholdet
Han trodde kanskje at du følte deg trygg og elsket, og du på din side fikk aldri helt frem at du følte deg nedprioritert. Å komme i andre eller tredje rekke etter fotball og kompiser er ikke bra for likeverdfølelsen og kan komme til å drepe følelsene på sikt.

Man møter en ny
Det er ikke alltid et fasitsvar på hvorfor en forelskelse slukner, men når en tredjepart blir involvert er det som regel ingen tvil om årsaken. Stort sett, om man er lykkelig i sitt nåværende forhold, vil man ikke holde øynene åpne for andre. Men noen ganger skjer det dessverre. Det kan for eksempel være snakk om en kollega man får et ekstra godt øye til, eller en gammel flamme man aldri helt kom over.

Dere vokser fra hverandre
Vi alle forandrer oss i løpet av årene. Noen ganger utvikler man seg i så forskjellig retning at man knapt kan forstå at man i det hele tatt falt for hverandre. Hvis følelsene dør ut kan det rett og slett hende at man har andre behov, prioriteringer og mål enn da man først møttes. Det kan også hende at man over tid har utviklet en negativ personlighet grunnet nederlag og tapte drømmer. Dette kan være drepen for kjærestefølelsene.

Er du den som trenger å ta deg sammen i så måte, bør du spørre han hva han anser som det største problemet i forholdet, og forsøk å jobbe med de negative tankene og følelsene du bringer inn i forholdet. I ekstreme tilfeller kunne du ha godt av å snakke med en psykolog.

Noen ganger bare dør følelsene¿
¿uten noen beviselig grunn. Kjærligheten er bare borte. Det kan være frustrerende og forvirrende, siden det ikke er en god grunn til at dette skjedde. Dere krangler kanskje aldri, men hvis en eller begge to er ulykkelig i forholdet har man to valg; forsøk å reparere det, eller innse nederlaget og gå videre.

Kilde: Askmen.com uforelsk_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning