Skadekontroll i forholdet

Glem ekteskapsterapi. Nå viser det seg at flere og flere par får hjelp med forholdet sitt før de gifter seg.

Publisert Oppdatert
En artikkel i New York Times skriver om parene som får profesjonell terapi før de gifter seg, og ofte før de er forlovet og bare kjærester. Forfatter Zoe Wolff forteller at ugifte par får god forebygging i forholdet sitt dersom de får terapi før de gifter seg.

Men hva motiverer egentlig unge par til å søke etter hjelp til problemene sine? En teori er at mennesker i 20-og 30-årene, som alle vokste opp da skilsmissestatistikken tok seg opp, alle er velkjente med hva et oppløst hjem er, og er villige til å jobbe hardt for å forhindre at det skjer med dem.

Men dersom et par allerede ser tegn til et mislykket forhold, kan parpreventiv terapi være effektivt nok? Kan et ekteskap være skilsmissesikkert før det begynner? Terapeut Doktor Dan Cronin forklarer.

Sterkt grunnlag

-Når jeg ser tilbake syv år, året min kone og jeg forlovet oss, forsøker jeg å tenke på problemene vi hadde sammen. Jeg tror de bygget seg opp fra små problemer som at blomstersofaen hun kjøpte til leiligheten var skikkelig stygg! Selvsagt var det pengebekymringer, gjestelistemas, bryllupsdetaljer vi skulle gå over. Men for det meste var det: "Flott! Alt det fine vi har opplevd sammen, gå turer i parkene, spise middag sammen og le med hverandre, har gjort at vi ønsker å bruke resten av dagene våre sammen. Dette finner vi ut av etterhvert som tiden går!"

- Vi var som de fleste par, dumme og forelsket! Men grunnlaget vårt var supersterkt, det var et grunnlag som ble sterkere for hver klem, hver tåre, hver porsjon med grillet sverdfisk med mangosalsa.

Vi visste begge at vi ville det samme til vi en dag sitter på gamlehjem sammen. Det er hvor vi fremdeles ser frem til å være sammen når vi er gamle og grå og kan reflektere tilbake til alle de gode øyeblikkene i ekteskapet vårt som har bragt oss til dette punktet. Forhåpentligvis vil de øyeblikkene inkludere en hel haug med bilder som vi har tatt av gode stunder, barnebarn, et strandhus og hvem vet hva?

Egen terapi

- Jeg tror at terapi gjør at all analysen fører til en haug av ubesvarte spørsmål fremfor svar. Ja, det kan hjelpe et fremtidig ekteskap til å bli bedre enn det ville ha vært uten, men de beste forholdene trenger ikke timer på en sofa for å forsikre seg om at de vil bli lykkelige sammen for evig tid.

Noe av den beste terapien for vårt ekteskap i disse dager, tar plass på vår egen sofa, den sofaen som ble erstattet med den grusomme blomstrete sofaen som konen min kjøpte i 1998.Kilde:ivillage.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning