Mor påvirker kjærlighetslivet

Har du hatt et dårlig forhold til mor, er det ikke så rart at du sliter med kjærligheten.

Publisert Oppdatert
En ny studie viser nå at barn som har et nært og godt forhold til mor, får bedre romantiske forhold som voksne.

Les også: Få et bedre mor-datter-forhold!

Les også: Pinlige barneutsagn

Les også: Når han har barn


- Foreldres forhold til barna er ekstremt viktig og gjør at vi utvikler våre evner til å ha vellykkede forhold som voksne, sier Constance Gager ved Montclair State University, ifølge LiveScience.

Gager er en av hovedforskerne bak studien som ble presentert 28. mai på Association for Psychological Science Convention i Boston.

Forskerne analyserte resultater fra en spørreundrsøkelse av nesten 7000 gifte amerikanske par. Først ble mor, far og barn intervjuet i perioden 1992 til 1994, da barna var mellom 10 og 17 år gamle. Ti år etter, mellom 2001 til 2004, ble barna intervjuet igjen. De var da mellom 20 og 27 år gamle.

Rangerte relasjonene
Både foreldre og barn ble bedt om å rangere påstander om varme og nærhet i relasjonene. Som for eksempel «det er lett for meg å le og ha det hyggelig sammen med barnet mitt/forelderen min». Eller «jeg føler meg nervøs og anspent når jeg er sammen med forelderen min/barnet mitt».

«I oppfølgingsstudien måtte de nå voksne barna svare på spørsmål om lykke i parforholdet og hvor mye de kranglet med kjærestene sine», skriver nettstedet Forskning.no

Da viste det seg at barn med et varmt og nært forhold til mor var mer tilfredse og i mindre konflikt med kjærestene sine senere i livet. Barnas egne beskrivelser av forholdet til mor gav ikke noen indikasjoner om kvaliteten på forhold senere i livet. Dette mener forskerne har å gjøre med at barn ikke er særlig gode på spørreundersøkelser.

Relasjon til mor viktigst
Gager mener at man i fremtiden må bli bedre på å formulere spørsmål slik at barns tanker og følelser kan bli bedre kartlagt. At fedrene beskrev sitt forhold til barna som gode og nære hadde heller ingen sammenheng med barnas kjærlighetsforhold som voksne.

Selv om fedre har blitt mer involvert i barnas liv de siste tiårene, så tyder forskning på at forholdet til mor fremdeles er viktigst for barnas relasjoner senere i livet. Gager påpeker at kvinner fortsatt tar seg av over to tredeler av husarbeid og barnepass i amerikanske husholdninger.

Kilde: Forskning.no mor_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning