Lever du for kjæresten?

Gir du for mye av deg selv i parforholdet? Dette er faresignalene.

Publisert Oppdatert
Når går du fra å være en givende og kjærlig kjæreste, til å gi altfor mye av deg selv? Vi har spurt samlivsekspert Peder Kjøs.

Les også: Holde igjen?

Les også: Irritert på kjæresten?

Les også: Takle hans sjalusi


- Du gir for mye av deg selv hvis du tilpasser deg for mye og lar partnerens ønsker og behov være førsteprioritet hele tiden. Hvis du nærmest utsletter deg selv, gir du for mye, mener Kjøs.

Hvilke signaler forteller at du gir for mye av deg selv i forholdet?

- Hvis det stadig er slik at du må ofre eller gi avkall på ting, mens partneren ikke gjør det. Det normale er at begge må ofre en del, og at begge noen ganger opplever at partneren ofrer noe. Det kan gå på småting, som at dere bare spiser det han liker til middag, eller større ting, som at han trenger deg som hushjelp og nanny mens han er travel med jobben sin.

Velg med åpne øyne
Kjøs mener at man skal se opp for egoister som mener at de selv "må" alt mulig, mens andre bare skal tilpasse seg.

- "Jeg må jobbe overtid, du trenger jo ikke å ta det kveldskurset akkurat nå", eksemplifiserer han.

Men noen ganger må man ofre noe, og ta noen valg i forhold til yrkesvalg, tidsbruk og bosted. Er det greit å legge opp visse valg i livet etter kjæresten?

- Det er i så fall et valg du bør ta med åpne øyne. Du kan ikke flytte dit han må bo på grunn av jobben og tilpasse alle dine rutiner etter hans ønsker i ti år, og så si at du er misfornøyd, poengterer Kjøs.

Det finnes unntak
- Generelt vil jeg si at moderne kvinner setter sine egne planer og ønsker like høyt som mannens, men det finnes unntak, det kan for eksempel være vanskelig å ha en karriere selv hvis dere må bo i et annet land fordi partneren din er ambassadør eller jobber med et utviklingsprosjekt eller noe sånt. Da må du bestemme deg for om dette er greit, eventuelt om det skal være ok noen år, mot at dere bytter seinere, eller noe sånt. - Du kan fort ende opp med å bli misfornøyd hvis du "ofrer deg" for mye, konkluderer samlivseksperten. mist_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen