Kvitt deg med eks-bagasjen

Slik unngår du at eksens feiltrinn ødelegger for den nye kjæresten.

Kvitt deg med eks-bagasjen
Kvitt deg med eks-bagasjen
Publisert Oppdatert
Mange opplever at de tar med seg vonde opplevelser fra et tidligere forhold inn i et nytt. Det kan føre til at den nye partneren føler at han blir straffet for noe en annen person har gjort.

Kanskje du ikke gir den nye kjæresten din den tilliten han fortjener, fordi den tidligere kjæresten din var utro mot deg?

Det er ikke enkelt, men det er mulig å legge vonde opplevelser bak seg. Familieterapeut Dora Thorhallsdottir ved Relasjonssenteret i Oslo gir deg råd.

Ta følelsene på alvor

Har du ofte tanker om ting som har skjedd tidligere, og kjenner at følelsene ofte vender tilbake? Da er det viktig ikke å overse dem.

- Ta alle følelsene dine på alvor. Er du trist, så lukk gjerne øynene og vær i det. Gråt eller kjenn på tristheten istedenfor å flykte fra den, anbefaler Thorhallsdottir.

Det handler om å få det ut.

- De aller fleste flykter fra følelsene sine ved å GJØRE noe, enten det er å ringe noen, se på tv, være på nettet, drikke eller shoppe, forklarer familieterapeuten. Men dette er det samme som å trykke på pause-knappen for følelsene dine. Da bruker du rett og slett lengre tid på å komme deg videre, mener hun.

Deg selv først

Å hoppe inn i et forhold raskt etter et vondt brudd kan føre til mange problemer som egentlig ikke har noe i det nye forholdet å gjøre.

- Det beste er å komme seg gjennom gamle, vonde følelser før en ny person får all oppmerksomheten. Man trenger seg selv i en bearbeidingsperiode, sier Thorhallsdottir.

Men har du allerede begitt deg ut på nye, romantiske eventyr, mener hun ikke at det er umulig å klare å komme seg gjennom det.

- Det er selvsagt fullt mulig å bearbeide gamle sorger samtidig som man er i et nytt forhold. Men det tar ofte mye lenger tid, forklarer hun.

Nyttig alenetid

Så hva gjør man, når man fortsatt bærer på vonde minner, og den nye kjæresten ikke forstår? Hvordan kan man kontrollere frustrasjonen, så det ikke går ut over feil person?

- Hvis det er noe du ikke klarer å la være å si og følelsene tar overhånd, så er det fordi det er noe som trenger å komme ut. I stedet for å la det gå utover noen du helst ikke vil såre, så er det en god idè å jobbe med deg selv. Bruk tiden godt når du er alene, anbefaler Thorhallsdottir.

- Gråt når det presser seg på, og rop hvis du er forbanna. Lukk gjerne øynene og se for deg personen du er sint på, og gi denne personen skyllebøtten isteden for å ta det ut over din nye partner.

Vær åpen

Men selv om alenetid kan være nyttig for å bearbeide følelser, er det ingen grunn til å skjule vonde minner for den nye kjæresten.

- Det er lurt å fortelle en ny partner om ting du vet kommer til å plage deg. Det handler rett og slett om at han da kan forstå dine reaksjoner mye bedre, forteller Thorhallsdottir.

Å skjule følelser kan nemlig skape unødvendig usikkerhet hos begge parter.

- En ny partner kan fort tro at det er noe galt med ham selv eller forholdet deres hvis han ikke vet at det handler om vonde ting du bærer med deg fra et tidligere forhold. Å fortelle om noe vondt og sårt kan også skape tillit mellom dere og bidra til at dere kommer nærmere hverandre, forteller hun.

God dialog

Syns du det er vanskelig å ta opp såre temaer uten at det ender opp i vonde ord og krangling? Her får du Thorhallsdottirs beste råd for å holde dialogen rolig og fornuftig.

  • Fokuser på deg selv når du forteller om tidligere, vonde opplevelser, isteden for å legge ut om detaljer, navn og private, konkrete episoder.
  • Hold deg til personlig språk. Bruker du ordet JEG konsekvent vil du letter unngå å anklage den andre for noe. For eksempel:

    Bytt ut «Du kommer alltid for sent.» med «Jeg trenger at du kommer når du har sagt du skal komme.»
  • Sett ord på følelsene dine. Forklar hvilke følelser en bestemt situasjon vekker i deg , så blir det lettere for han å forstå hvordan du har det. For eksempel:

    «Jeg blir mistenksom når jeg ikke får se meldingene på telefonen din. Jeg tror det handler om dårlige erfaringer, jeg er lei for at det går ut over deg. Jeg føler meg litt paranoid, og det beklager jeg. Men jeg håper du kan ta hensyn til det. Er det greit for deg?»
  • Har du mistet troen på en god dialog? Få profesjonell hjelp! Det er utrolig effektivt, så hvorfor ikke?
doraferdig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning