Kroppsfasong

- Kvinner med brede hofter har mer sex

Det mener i alle fall noen forskere.

FORMFULL: Kim Kardashian er verdensberømt for sin svært kvinnelige figur. Om hun har oftere sex enn andre kvinner, vites ikke...
FORMFULL: Kim Kardashian er verdensberømt for sin svært kvinnelige figur. Om hun har oftere sex enn andre kvinner, vites ikke... Foto: Stella.
Publisert Oppdatert
RUNDE FORMER: - Det er klart at mange menn har sans for en ""saftig"" kvinne med brede hofter og rund rumpe, sier Roger Andersson, sexologisk rådgiver og terapeut MNFKS, pedagog, spesialist i psykisk helse, faglig veileder og coach.
RUNDE FORMER: - Det er klart at mange menn har sans for en ""saftig"" kvinne med brede hofter og rund rumpe, sier Roger Andersson, sexologisk rådgiver og terapeut MNFKS, pedagog, spesialist i psykisk helse, faglig veileder og coach. Foto: Privat.

Forskere ved University of Leeds har rapportert at en kvinnes figur kan spille en vesentlig rolle i hennes avgjørelse om å ha sex.

Særlig kvinner med bredere hofter er mer sannsynlig til å ha oftere sex og ha flere seksualpartnere generelt, ifølge forskerne. De mener også at kvinner med smalere hofter har en mer forsiktig tilnærming til sex.

- Kvinners hoftevidde har en direkte innvirkning på risikoen for skadelig fødsel, sier Colin Hendrie, professor ved University of Leeds, som ledet studien som ble presentert i publikasjonen Archives of Sexual Behavior.

- Kvinners seksuelle aktivitet er derfor i det minste påvirket av hoftevidde, sier han.

Hofter bredere enn 91 cm

Dette er selvsagt en kontroversiell konklusjon.

Hendrie og hans kollegaer rekrutterte 148 kvinner mellom 18 og 26 år fra universitetet som hadde hatt sex minst én gang i livet. Deretter målte de blant annet kvinnenes hoftevidde. Kvinnene fylte ut et spørreskjema rundt deres seksuelle historie, inkludert hvor gamle de var da de debuterte seksuelt, og hvor mange seksualpartnere de hadde hatt i sitt liv.

Kvinner med bredere hofter enn 91,5 centimeter hadde i følge forskernes undersøkelse flere one night stands enn kvinner med hofter smalere enn 78,7 centimeter.

Forskerne tror at det muligens ligger noe i dette basert på evolusjonen. Noen antropologer har teorier om at da mennesker lærte seg å stå oppreist utviklet de smalere hofter for å kunne gå lettere, mens kvinners hofter ble vide nok til å kunne føde barn.

Men det finnes avvikende sider ved studien, for eksempel at forskerne kun undersøkte kvinner fra Leeds.

- Jeg oppfatter dette som en enkel spørreundersøkelse. Gruppen er ikke representativ og resultatet kan dermed ikke generaliseres. Her vil alder, religion og andre kulturelle forhold spille en stor rolle, sier Roger Andersson, sexologisk rådgiver og terapeut MNFKS, pedagog, spesialist i psykisk helse, faglig veileder og coach, til Kvinneguiden.

Han syns likevel at det er noen spennende påstander de kommer opp med.

- Liker brede hofter og rund rumpe

- Menn har omtrent like forskjellige preferanser som det er forskjellige kvinnekropper og det skal vi være glade for. Når det er sagt, så er det klart at mange menn har sans for en "saftig" kvinne med brede hofter og rund rumpe, sier Andersson videre.

Sexologen tror at grunnen til dette kan være at noen menn ønsker seg en "moderlig" figur.

- Han ser for seg at hun vil være mer kjærlig og villig og er bedre egnet til å føde hans barn. Dette er undersøkelsen inne på. Han kan også ubevisst være på jakt etter en erstatning for sin egen mor. Eller han liker rett og slett å ha noe mer å ta i, reflekterer Andersson.

Sexologen forteller videre at det i deler av Afrika er et statussymbol å ha en kvinne med bred bak.

- Her i Vesten har moten lenge vært at kvinner skal være lange, slanke og omtrent ikke ha hofter. Personlig vil jeg si at en frodig Synnøve Solbakken-type er vel så attraktiv som en tynn kvinne, sier han.

Ikke gjennomsnittlig

MYTE: - At kvinner med brede hofter er bedre rustet enn andre til å føde barn, er en gammel myte, sier sexologisk rådgiver ved sexologene.no, Ulla Aasland.
MYTE: - At kvinner med brede hofter er bedre rustet enn andre til å føde barn, er en gammel myte, sier sexologisk rådgiver ved sexologene.no, Ulla Aasland. Foto: Sexologene.no

Ulla Aasland, sexologisk rådgiver ved Sexologene.no, har uttalt seg om denne rapporten tidligere og har et litt annet syn på saken:

- Her kan det være ulike forklaringer til dette resultatet. En viktig grunn kan være at Leeds har en stor mengde studenter og byen er kjent for sitt natteliv og utesteder. One night stands kan sees i sammenheng med inntak av alkohol, sier Aasland til Kvinneguiden og fortsetter:

- Dette kan også sees i sammenheng med frigjøring fra gamle kjønnsrolle-mønstre, sier hun.

Aasland mener også at byen har en del utflytting til større byer hvor arbeidsmarkedet har mer å tilby.

- Hvem blir igjen da? Kan det være for eksempel mennesker med svake økonomiske ressurser? Overvekt kan sees i sammenheng med fattigdomsproblematikk, hvor blant annet billig og usunn mat kan være dominerende for kostholdet.

Søken etter trygghet kan også forbindes med one night stands, mange forveksler tilfeldig sex med trygghet, sier sexologen.

- Spekulativ forskning

Mari Rysst, antropolog hos SIFO, har jobbet med og forsket en god del på kjønn og kropp.

Hun er sterkt kritisk til denne typen forskning.

- Jeg mener slik forskning er tatt ut av sammenheng og er spekulativ. Det virker helt søkt det forskerne skriver, sier Rysst til Kvinneguiden.

Antropologen forstår heller ikke hensikten med å gi tema som dette omtale i media.

- Hva er hensikten med dette? Å få flere kvinner til å ønske seg bredere eller smalere hofter? Som om det ikke er nok kroppspress. Det er jo umulig å endre på hvordan man er født sånn sett, kritiserer hun.

Fødselsmyte

Om kvinner med brede hofter tiltrekker seg menn som jakter på en "moderlig" figur eller ikke; at kvinner med brede hofter er bedre rustet til å få barn, er en myte, mener ekspertene.

- Det at kvinner med brede hofter er bedre rustet enn andre til å føde barn, er en gammel myte. Størrelsen på barnet, bekkenet og hvordan barnet kommer gjennom fødselskanalen er det avgørende, dette henger ikke sammen med hvor brede hofter man har, sier Aasland.

- Man er bedre rustet til å føde barn om man er fysisk og psykisk rustet til det.

Heller ikke Andersson mener at brede hofter og lettere barnefødsler har en sammenheng.

- Jeg tror man vil finne en større forskjell mellom førstegangsfødende og fleregangsfødende kvinner enn mellom kvinner med smale eller brede hofter, sier han.

Andersson forteller at jordmødre før i tiden tok utvendige mål av hoftene for å bedømme om fødselskanalen var stor nok.

- Men dette sa nødvendigvis ikke noe om de indre målene av bekkenet som jo er avgjørende for om barnet kan fødes på vanlig måte. I dag kan vi bruke ultralyd for å fastslå om det noen misforhold, sier han.

Les også:

Du vil ikke tro hva en klem gjør med kroppen!

Dette prøver kroppen å fortelle deg

Nå er det naking som gjelder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning