Avhengig av shopping?

Avhengigheten kommer av at du er opptatt av hva andre synes om deg og føler du mangler noe, mener eksperter. Tips her!

Sist oppdatert
Du kjenner følelsen; vann i munnen, rastløse fingre, ukonsentrert hode, behovet for å fylle livet med glede om enn bare kortvarig - behovet for å bli ny, freshere, penere, føle seg bedre. Behovet kan enkelt fylles med shopping.

Lykke til salgs?

NLP Coach Vibecke M. Garnaas tror at årsaken til at flere unge kvinner er shoppingavhengige er fordi hun tror vi i dag har blitt mer opptatt av eksterne faktorer enn interne - at vi er mer opptatt av hva andre syns og tenker om oss enn hvordan vi har det. Å være populær har blitt en livsstil hvor det kreves mye av en person;

- Vi definerer en persons suksess i forhold til omgivelsene hennes og vedkommendes status i følge aksepterte normer i samfunnet. Vi ønsker å bli akseptert og adopterer nye verdier som kan gi oss denne følelsen. For enkelte kan dette medføre uheldige atferd som for eksempel avhengighet til shopping, sier Garnaas til Kvinneguiden.

Psykosynteseterapeut og coach ved Lev ditt liv & Life Art Academy, Mariann Marthinussen, mener at en hver avhengighet som regel handler om en mangelfølelse av noe slag, det kan være å føle seg respektert, elsket, sett og hørt. Avhengigheten er med å bygge en falsk trygghet.

- Jeg tror at shoppingavhenighet handler om å fylle et tomrom. Hvis vi skal se på unge kvinner spesielt - så må vi se på hvilke forbilder unge kvinner i dag refererer seg til. Rollemodellene er ofte suksessrike, vakre, slanke, karrierebevisste og tilsynelatende lykkelige, sier Marthinussen.

- Vi oversetter ofte dette bildet til oss selv, og vi ser på hva må jeg ha for å være slik eller komme dit? Klær og sko og andre ytre effekter forsterker gjerne den vi vil være, og uttrykker noe om hvem vi er. Det blir en slags maske vi bruker for vise omverdenen hvem vi ønsker å fremstå som, sier hun.

Coach Garnaas tror at shoppingavhengighet er tidsbetont dagens generasjon 20-40-åringer, men hun ser også stadig eldre som sliter med det samme.

- Den største forskjellen ligger nok i tiden de vokste opp i. Grunnen til at eldre shopper er gjerne ikke den samme som for den yngre generasjonen, men begge har til formål å tilføre noe i livet til den enkelte som vedkommende mener er fraværende. Mange tror fremdeles at lykke finnes utenfor oss selv, og da spesielt i eiendeler i en eller annen form. Hvis det var så enkelt å oppnå lykke, så burde vi vel snart se et skilt med "Lykke til salgs!" Heldigvis for oss så er dette en ting i livet vi ikke trenger å kjøpe, sier hun.

Derfor havner du i fellen

Coachen tror at alt i livet har med balanse å gjøre. Vi må balansere familie, karriere, helse, økonomi, fritidsaktiviteter og så videre. Det er først når vi kommer i ubalanse over en lengre tid at det kan få uheldige konsekvenser for oss.

- Har du satt deg et mål om å kunne balansere tingene i livet ditt, så vil du lettere oppdage når du er ute av kurs. Å kjenne seg selv på godt og vondt holder deg bevisst på hvordan du har det i tilværelsen, sier Garnaas.

- Spør deg selv hver dag: "Hvordan har jeg det nå? Er jeg i balanse?" Svaret du får bør du lytte til og handle i samsvar med det. Ikke la tankene få overtale deg om at dette vil passere, men håndter sakene som kommer opp med en gang, sier hun.

Coachen mener at det kan hjelpe å flytte fokuset innover så du tillater deg selv å få utløp for følelser som kan trigge denne atferden.

- Her vil du også finne ut hva som motiverer og inspirerer deg slik at du kan gjøre mer av det. Poenget er å oppnå en lignende tilfredsstillelse gjennom en annen form for aktivitet. Fysisk aktivitet, for eksempel, setter i gang produksjonen av endorfiner i kroppen og du føler deg tilfredsstilt, tipser hun.

Kvitt deg med problemet

- Første steg til å kvitte seg med avhengigheten, er å bli bevisst på problemet. Hvis du tror du har et problem, så mest sannsynelig så har du et problem, sier coachen.

Garnaas mener du kan prøve følgende;
  • Lytt til magefølelsen og aksepter problemet.
  • Bestem deg for å endre på denne atferden.
  • Still deg selv kritiske spørsmål som klargjør hvorfor du har valgt denne atferden og hva som skal til for å endre på denne atferden.
  • Unngå å sette deg selv i en situasjon hvor du føler deg fristet. Unngå unødvendige butikkbesøk. Finn på noe annet når venninnene ringer og inviterer til shopping tur.
  • Lag klare regler som du enkelt kan følge. Det vil si å planlegge alle nødvendige innkjøp. Still deg selv spørsmålet: "Trenger jeg virkelig dette for å kunne leve?" Lytt til magefølelsen.
  • Sett pengene inn på en sparekonto hvor du ikke har tilgang med kort. Dette vil hindre deg i impuls kjøp.
  • Kvitt deg med kredittkort!
  • Informere familie og venner om problemet. De kan gi deg den støtten du trenger.
  • Vær tålmodig. Det kan være en utfordring å endre på et mønster. Å installere ny atferd krever repetisjon.
  • Marthinussen råder deg til å se på deg selv med nye briller. Hun sier du bør spørre deg selv følgende;
  • Hva har jeg i livet?
  • Hva ønsker jeg oppnå?
  • Hva lengter jeg etter?
  • Hvem eller hva vil jeg være?
  • Hvordan ønsker jeg å bli oppfattet?
  • Er det noe som mangler?
  • - En større grad av selvinnsikt vil kunne gi svar på hva som oppleves å mangle, og da har du muligheten til å gjøre noe med det, sier Marthinussen.
shop2-320

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også