Han koster deg vennskapet

En britisk undersøkelse viser at man ved et nytt forhold i gjennomsnitt mister to nære vennskap.

Publisert Oppdatert
Har du noen ganger tenkt over at det kan være en pris på kjærligheten? En undersøkelse ledet av Robin Dunbar ved Institute of Cognitive and Evolutionary Anthropology ved Oxford University viser at både menn og kvinner i gjennomsnitt mister to av sine nærmeste venner når de går inn i et nytt forhold.

Les også: Klem en venn!

Les også: Flere venner?

Les også: Kjedelig vennskap


Dette er kort sagt fordi den tiden man bruker på ny partner, går på bekostning av tid med venner og tid man ellers kunne investert i platoniske relasjoner.

Tidligere undersøkelse gjort av Dunbar og hans forskerteam viser at folk stort sett har fem svært nære relasjoner. Med nære relasjoner menes folk man kan vende seg til hvis man er i en emosjonell eller finansiell krise.

Må kompensere

Den nye forskningens formål var å finne ut hvordan folk prioriterer tiden sin, og hvordan man foretrekker å bruke tid med en person foran en annen. Dette blir så linket opp mot hvordan familie og nære venner "lider" under at man starter et nytt forhold.

Forskerteamet brukte internett for å spørre 438 kvinner og 112 menn om deres forhold. Totalt sett viste det seg at 363 av deltakerne hadde kjærester. Funnene viste at ny partner må kompensere for to nære venner.

"Dette overrasket oss, vi hadde ikke ventet dette", sa professor Dunbar på en britisk vitenskapsfestival i Birmingham.

Vennskap dør

"Hvis du ikke møter folk, vil ditt emosjonelle engasjement i dem dø ut. Og det dør ut kjapt. Jeg mistenker at din oppmerksomhet er så rettet mot ny partner at du ikke ser at dine andre relasjoner er i ferd med å dø ut", fortsetter Dunbar.

Undersøkelsen viste også at flere av de spurte hadde romantikk i livet, uten at det var snakk om fast partner. Dette gikk ikke ut over den nærmeste sirkelen av venner, slik forskerne hadde forventet.

Kilde: Guardian.co.uk venn_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning