Flaut med sex

Dette vanlige problemet kan ødelegge sexlivet helt.

Flaut med sex
Flaut med sex
Publisert Oppdatert
Visste du at hele 340 000 nordmenn lider av såkalt overaktiv blære eller inkontinens? Dette er en sykdom som kan forårsake mange vanskelige situasjoner på soveværelset. Dessverre er det sånn at symptomer på overaktiv blære for mange også kan være ødeleggende for seksuallivet.

Skremmende med sex

Ofte snakkes det lite om dette til tross for omfanget.

I følge det internasjonale legemiddelfirmaet Astellas Pharma rammer overaktiv blære både menn og kvinner, noe som igjen kan påvirke seksuallivet.

Forebygging av inkontinens

  • Noen er i større fare for å utvikle inkontinens enn andre. Risikofaktorer er høy alder, graviditet og fødsler og overvekt.
  • Alle gravide bør starte med bekkenbunnstrening. De som gjør det har 59 prosent mindre sjanse for å utvikle urinlekkasje etter fødselen. Anbefalt er minst 28 repetisjoner av sammentrekninger/øvelser hver dag.

  • For de som ikke har trent bekkenbunnsmusklaturen før fødselen, kan det likevel ha effekt å starte så snart som mulig etter fødselen.

  • Samarbeid med vektklubber; få opplysning om inkontinens og om hvordan man kan forebygge problemet.

  • Prostataoperasjon øker faren for å få urinlekkasje. Nyere teknikker har vist seg å redusere faren noe.

  • Les mer på Blæren.no

  • Kilde: Lommelegen.no


Legemiddelfirmaet som driver med forskning og utvikling først og fremst innen urologi, transplantasjon, infeksjon, smerte, dermatologi og kreftbehandling, skriver i en pressemelding at et vanlig problem med inkontinens er en kontinuerlig følelse av sårbarhet som kan føre til et anstrengt seksualliv. Dette påvirker situasjonen så vel som forholdet.

Les også: Lekkasje etter fødsel

Les også: Stopp urinlekkasjen

Les også: Tren opp bekkenetFor mange kan bare tanken på intimitet og sex være skremmende.

Påvirker hele livet

Årsaken til overaktiv blære kan for eksempel være graviditet, overgangsalder, alderdom, diabetes, vektøkning, prostataproblemer eller nervesykdommer. Svært mange lekker urin mer enn én gang i uken. For de som lekker urin kan sex føles veldig flaut.

Undersøkelser viser at menn som lider av overaktiv blære oftere enn gjennomsnittet rammes av ereksjonsproblemer.

Men problemer som forårsakes av overaktiv blære påvirker ikke bare det fysiske og den seksuelle helsen. Hele livet kan begrenses i form av frustrasjon og negativ innvirkning på sosiale relasjoner.

Behandling

Heldigvis finnes det behandling for problemet hos almennleger og urologterapeuter. Metode og middel for behandling er avhengig av symptomene hos pasientene, samt individuelle faktorer som allmenn tilstand og livsstil.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning