Bedre sexliv

Få sexgnisten tilbake i forholdet

Ekspertenes beste råd mot sextørke.

BEKREFTELSE: Flørt og bekreftelse er i følge ekspertene viktige virkemidler for et godt sexliv.
BEKREFTELSE: Flørt og bekreftelse er i følge ekspertene viktige virkemidler for et godt sexliv. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert

Et godt sexliv er en viktig del av mange parforhold, men hva gjør man når det er evigheter siden forrige gang man hadde sex og lysten ikke er til stede?

Ofte er det den ene parten som av ulike grunner mister lysten på sex, noe som kan være veldig frustrerende for den andre.

- Det blir problematisk når den ene har svært lyst og ser på sex som den ultimate bekreftelsen på kjærlighet, mens den andre godt kan leve resten av livet uten sex, sier sexolog og samlivsrådgiver Gro Isachsen til Kvinneguiden.

Nei, andre har ikke sex hele tiden

Særlig folk som står ovenfor sextørke i sitt eget forhold, kan ha en feiloppfatning av hvor ofte andre par har sex.

- Jeg pleier å jobbe med å få klienter til å flytte fokus fra hvor ofte de har sex, over på nytelsen og hva begge får igjen for å ha sex. Kvaliteten er atskillig viktigere enn kvantiteten, slår Isachsen fast.

Ifølge sexologen gir ulike undersøkelser ulikt svar på hvor ofte det er vanlig å ha sex i et parforhold.

- Den hyppigst refererte undersøkelsen sier at vi har sex 1,6 ganger i uken. Hyppigheten vil variere i løpet av et samliv.

Parterapeut ved Ad Lib Helse & Utvikling , Katinka Strøm Lyngroth, mener på sin side at man ikke bør fokusere så mye på hvor ofte andre par har sex.

- Det viktige er hva som passer for det enkelte par. Det må være opp til hver og en å avgjøre ut i fra sin egen tilfredshet, eller mangel på det, om man syns man har sex ofte nok, sier hun til Kvinneguiden.

Mange faktorer spiller inn

Årsaken til at sextørken har inntatt forholdet kan være mange. Både psykiske og fysiske forhold kan være årsaken, og det er viktig å adressere hva som ligger bak for å kunne opprettholde et godt sexliv.

- Stress, utbrenthet, depresjon og lav selvfølelse kan ligge til grunn for at man slutter å ha sex, sier Strøm Lyngroth til Kvinneguiden.

Det er også en kjent sak at sexlysten har lett for å dabbe av for småbarnsforeldre og kvinner som nettopp har født.

- I overgangen fra å være bare kjærester til å bli en familie, er det mange par som glemmer bort kjærestebiten helt til man en dag føler seg mer som kollegaer enn som et kjærestepar.

Enkelte kvinner slutter å ha sex når de når overgangsalderen, får plager av samleie eller føler de har dårligere kontakt med kjønnet sitt.

- I tillegg tror mange menn at ereksjonen er eneste kilde til nytelse for begge to, og slutter å ha sex når det hender de mister ereksjonen, sier Isachsen.

Ikke glem klitoris

Mer fokus på å stimulere klitoris kan gjøre underverker for sexlivet. Isachsen påpeker at det er viktig å gi klitoris like stor oppmerksomhet som det penis får.

KOMMUNIKASJON: Ekspertene anbefaler par å være raus med komplimenter og minne hverandre på tidligere sex man har hatt sammen som har vært vellykket.
KOMMUNIKASJON: Ekspertene anbefaler par å være raus med komplimenter og minne hverandre på tidligere sex man har hatt sammen som har vært vellykket. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

- Et annet godt råd er å bruke mer tid på nytelsesorientert enn målorientert sex hvor alt fokus er på å orgasme.

Det er også viktig å huske på at all god sex starter med flørten.

- Vær raus med komplimenter og minn hverandre gjerne på tidligere sex dere har hatt sammen som har vært vellykket.

Fokuser på følelsesmessig nærhet

- Særlig for kvinner er følelsesmessig nærhet en forutsetning for å være seksuelt intime med partneren. Dersom en eller begge parter ønsker et mer aktivt sexliv, kan det derfor være en god begynnelse å se på hvordan forholdet er for øvrig, sier Strøm Lyngroth.

I tillegg til å være et fysiologisk behov, handler sex også om å føle nærhet til partneren og om å få bekreftelse på at man er attraktiv og elsket.

- Det er viktig å huske på at det også finnes andre måter å bekrefte hverandre på enn å ha sex. Derfor kan det være en idé å spørre din kjære om hva han eller hun trenger fra deg for å føle seg verdifull og attraktiv, og fokusere på å gi nettopp dette. I tillegg til å ha en positiv effekt på forholdet, kan det i beste fall bedre sexlivet også, slår Strøm Lyngroth fast.

Snakk om problemet

Dere kommer neppe noen vei med mindre dere setter dere ned og prater om problemene, og forsøker å finne ut hva årsaken kan være.

Har man mistanke om at særlige fysiske eller hormonelle forhold spiller inn, kan det være lurt å oppsøke en lege eller en sexolog for å få hjelp. Jo før dere søker hjelp, desto mindre er risikoen for at situasjonen låser seg helt fast.

- Snakk sammen! Manglende åpenhet fører til manglende kunnskap som igjen gir dårligere sex, sier sexolog Isachsen.

Les også:

Disse fargene gjør oss kåte

Når sexen forsvinner fra forholdet

Menn og kvinner velger sexpartnere av ulike grunner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning