Samlivsråd

Få gnisten tilbake i forholdet

Slik tar dere tak i romantikken.

FELLE: - Det er en farlig felle å tro at man kjenner hverandre selv om man har vært sammen en stund, sier parterapeut Kate Elin Søyland.
FELLE: - Det er en farlig felle å tro at man kjenner hverandre selv om man har vært sammen en stund, sier parterapeut Kate Elin Søyland. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
Publisert Oppdatert
PARTERAPEUT: Kate Elin Søyland.
PARTERAPEUT: Kate Elin Søyland. Foto: Foto: Åpen Dialog.
DØDT? - Kvinner generelt ønsker å bli forført av mannen sin, men da må mannen løsrive seg fra gamle mønster og tørre å hive seg mer utpå, mener Søyland.
DØDT? - Kvinner generelt ønsker å bli forført av mannen sin, men da må mannen løsrive seg fra gamle mønster og tørre å hive seg mer utpå, mener Søyland. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Vanlige kvinnestrategier

Kjenner du deg igjen i en - eller flere av disse ?

a) Hun later som ingenting: "- hvis han elsker meg må han da skjønne hva jeg trenger, det er jo helt innlysende". ( Problemet er bare at menn flest ikke er psykologer.)

b) Hun blir lei av å vente og begynner å hinte - og gjerne flere kraftige hint. ( Problemet er bare at menn sier selv at de er dårlige på slike gjetteleker.)

c) Skjønner han ikke det, kommer det gjerne en eksplosjon fra henne, det skaper ofte større problemer, og ikke minst lurer han på " - hvorfor reagerte du på den bagatellen?"

d) "Han forstår meg ikke, for et håpløst forhold" - og hun begynner å kritisere ham enten åpenlyst eller mer diskret. ( Problemet er bare at han da blir mer usikker på både deg og forholdet.)

e) Hun tenker at nå er tiden inne for å jobbe med forholdet og kjøper en bra samlivsbok til HAM. Med de beste intensjoner forteller hun ham i klare ordelag at dette ikke kan fortsette og er helt klar på hva han må forandre om hun skal orke dette forholdet. ( Problemet er bare at de fleste menn som får slike bøker når forholdet skranter, blir bare enda mer oppgitt. )

(Kilde: Tilbakemelding fra kvinner og menn i parterapi hos Åpen Dialog.)

- Selvsagt er det ikke slik at kvinner mangler totalt selvinnsikt, men mange har en tendens til å fortsette i destruktive kommunikasjonsmønster og påberope seg definisjonsmakten på forholdet, ofte helt ubevisst. Dermed setter man premisser for både relasjonens innhold og kvalitet, for eksempel: "Vi må snakke sammen", sier Søyland.

Og selv om intensjonen er aldri så positiv så er effekten av de grepene hun tar ikke alltid like vellykket.

- Det resulterer i at romantikken i hverdagen får dårligere kår - eller enda verre, at problemene eskalerer, til begges fortvilelse. Dermed kan man fra et faglig ståsted si at kvinnen fremstår som en "dårlig betalt samlivsterapeut". Og det er svært slitsomt både for han og henne! Er du derimot fast bestemt på at det skal være dere to, er det bare én ting å gjøre; Flytt fokus, råder samlivsterapeuten.

Sommeren nærmer seg slutten, hverdagen vender tilbake og rutinene er igjen blitt de samme gamle.

Det merkes kanskje på forholdet også? Dere har ikke sex like ofte som du skulle ønske, flørten mellom dere har visnet og gnisten som var der er i ferd med å dø ut.

Lar dere være å ta dette på alvor, kan det i verste fall ende i brudd mellom dere.

Er du derimot fast bestemt på at det skal være dere to, er det bare én ting å gjøre; fortell kjæresten din hva du føler.

Flørt i forholdet

Parterapeut ved Åpen dialog, Kate Elin Søyland, understreker viktigheten med å ta flørten tilbake igjen i forholdet. Å jobbe med forholdet trenger slett ikke være så alvorlig. Din kjære har helt sikkert potensiale, men hvorfor ikke starte med deg selv?

- Kanskje det hjelper å tenke at flørting først og fremst er en kunst, og skal man bli god i en kunstart må det trening og atter trening til, og lidenskap, naturligvis. Det vil si en indre motivasjon, og det er jo ikke ille å ha det gøy underveis, mens man blir stadig mer sjarmerende, sier Søyland til Kvinneguiden.

Dette går selvsagt begge veier - her må dere begge tørre å vise interesse for kjæresten.

- Kvinner generelt ønsker å bli forført av mannen sin, de ønsker romantikk i hverdagen - og da må mannen løsrive seg fra gamle mønster og tørre å hive seg mer utpå. Å for eksempel si til sjefen som er vant til at han alltid stiller opp: "nei, jeg kan dessverre ikke jobbe overtid i dag, jeg har en viktigere jobb fore - jeg skal hjem og forføre fruen". Hun vil forgude deg når du signaliserer til omverden at hun er viktig, ikke bare i ord, men også i handling, tipser terapeuten.

En felle i hverdagen

Søyland mener at dersom kvinnen klarer å se kjæresten sin som en flott og attraktiv mann slik andre kvinner gjør og ikke bare som "erobret land du kjenner ut og inn", vil man automatisk jobbe mer følelser inn i forholdet.

- Det er en farlig felle å ta hverandre som en selvfølge og tro at man kjenner partneren selv om man har vært sammen en stund. Og kombinert med en travel hverdag som kanskje handler om alt annet enn flørt og romantikk, kan din kjære fremstå som mer kjedelig enn hva som egentlig er tilfellet, sier parterapeuten.

Tilfellet er i så fall at det er du som gjør ham kjedelig, eller at han gjør deg kjedelig. Når dere er nyforelsket går forholdet av seg selv, men det er nå i den hektiske, grå hverdagen, hvor dere bor sammen, at dere skal sette inn sjarmoffensiven.

- Det å bli elsket, ikke bli tatt som en selvfølge, bli verdsatt her og nå, og bli sett og begjært i hverdagen av kjæresten, er det som teller.

Forandring fryder?

I et parforhold vil det alltid være et potensiale, spørsmålet er om du klarer å se ditt eget?

- Du ønsker at han skal endre seg og vise mer forståelse, men prøver du å forstå ham? Eller er du mest opptatt av å få frem dine egne argumenter og vinne diskusjonen?, spør parterapeuten.

Hun forteller at hans forståelse av situasjonen er like viktig og sann som din. Er du derimot mest opptatt av å få viljen din gjennom, vil det kunne gå hardt utover følelser og forhold selv om det tilsynelatende ser svært så idyllisk ut.

- Og dessverre er det ikke uvanlig at partneren først forstår alvoret når man sitter hos terapeuten og den andre vil skilles, sier hun.

Slik blir forholdet hottere

Hemmeligheten er altså å være sjarmerende mot hverandre oppi hverdagens mas, begge må gjøre endringer skal man klare å vitalisere forholdet.

Her har Kate Elin Søyland mange råd.

- Det er altfor lett å la seg forføre av hverdagsmaset og da er vi ikke så søte og sjarmerende lenger, det er kjæresten den første til å merke. Kanskje dere kan se på forholdet som en reise, og ikke som en destinasjon. Er du åpen og positiv? Eller ser du bare gammelt land? Mister du nysgjerrigheten og flørten, er det fare for at du også mister kjæresten - og hverdagseventyrene, advarer terapeuten.

Slik vitaliserer du parforholdet:

Definer wow-faktoren

- Hva som er sjarmerende kan variere, både utfra kjønn, kultur og ikke minst er det personavhengig; alt fra små søte sms, holde oppe døren, bruke det pene korsettet, ha fortrolige samtaler, smile når han er nydusjet,ha på knallrød leppestift eller det smale skjørtet. Poenget er at når han gir deg en klokkeklar definisjon på når han synes du er helt uimotståelig, da er det bare å levere varene.

Vær nådeløs ærlig

- Spør din kjære! Av og til kan han være den beste terapeuten. Om han tør å være helt ærlig, kan du få en åpenbaring av et svar, for hvem kjenner deg vel bedre enn ham? Den softe varianten er å spørre hvordan du kan bli en mer sjarmerende og god kjæreste i hverdagen. Da får du hans viktige ønsker og behov servert på sølvfat, så slipper du å bomme når du skrur på sjarmen.

- Er du hakket tøffere, spør du også hva som er dine mindre sjarmerende sider - pass på å ikke gå i forsvar, la ham få prate ferdig og du avslutter med å si tusen takk. Så er det bare å bruke høsten til å ta tak i dine negative sider og slippe til mer positiv energi. Vinn-vinn for dere begge.

Ta tak i det usjarmerende gruffet

- Fra tanke til handling. Kartlegg hva som stresser deg mest i hverdagen. Begynn å gjøre endringer i dag, ikke vent til i morgen eller neste uke, å utsette vil si at du fortsetter i samme, gamle sporet. Mange er flinke med ord, men husk at det er handling som teller. Hva nytter det at du sier at du er glad i ham dersom du ikke viser det i handling?

- Når du viser at du er villig til å endre deg, vil han legge merke til dine handlinger og det gir sterke signaler om at du tar ham og forholdet på alvor. Og glem den gamle leksa "har ikke tid". Dersom du ikke har litt tid å avse, hva skal du da med kjæreste? Dropp også negativ regnskapsføring: "nei, hvorfor skal jeg når han...?!". Gi din kjære kjærlighet og anerkjennelse, så kanskje han også tiner opp?

Vær tilstede og ta initiativ

- Er du flink til å ta initiativ hjemme til flørt og kos? Eller er du mye på jobb - eller tenker mye jobb? Og så er det uvanen med facebook - "skal bare innom en liten tur". Ikke helt tilstede? Det er i så fall en skikkelig love killer. Begrens det som stjeler din tid og fokus til et minimum og skap heller positive stunder med kjæresten din, da vil du få ny energi som vil gjøre deg mer effektiv på jobben. Slå av TV-en og mobilen, det har både du og forholdet godt av. Og hvor mange dager klarer du å holde deg borte fra Facebook? Gjør noen endringer og se hvordan nærheten våkner til liv igjen.

La deg forføre!

- Ikke kom med den gamle leksa at din kjære "ikke gjør det på rette måten" - det er skikkelig turn off for en som gjør så godt han kan. Er du mer åpen for en flørt, vil det oppmuntre ham, og da skal du se at øvelse gjør mester.

Les også:

Hemmeligheten bak utroskap

Datingrådene som funker

Få ditt livs orgasme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning